АКТУЕЛНО:

У Зворнику служен парастос за погинуле борце и цивиле

У зворничкој мјесној заједници Локањ данас је служен парастос и положени вијенци на споменик за 44 борца Војске Републике Српске из овог мјеста који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Члан Градске борачке организације Зворник Милан Манојловић рекао је да су на споменику уклесана имена 44 борца који су, у Србима наметнутом рату, погинули у одбрани својих огњишта и Републике Српске.

„Нема подручја у Републици Српској на којој није погинуо борац из Локања“, рекао је Манојловић и подсјетио да је у нападу муслиманских снага 1993. године на Локањ у једном дану погинуло 14 војника.

Манојловић, који је и потпредсједник Мјесног одбора Борачке организације Локањ, навео је да су ово мјесто нападале муслиманске снаге из Теочака и Растошнице.

Он је рекао да је Мјесни одбор Борачке организације Локањ успио да на споменику обједини сва имена погинулих цивила и српских бораца из одбрамбено-отаџбинског и Другог свјетског рата.

„Из Локања је у Другом свјетском рату погинуло 150 бораца, а у одбрамбено отаџбинском 44. У оба рата само су бранили своју нејач и огњишта, не дозвољавајући непријатељу да овлада овим простором“, рекао је Манојловић.

Предсједник Градске борачке организације Зворник Лазар Ристић рекао је да је Локањ, с обзиром на величину села, имао велику зону одбране од напада непријатељских снага из Растошнице, Теочака и других мјеста.

„Борци и мјештани Локања су на првој линији одбране бранили и уз велике жртве одбранили своје мјесто за своју и слободу својих потомака“, рекао је Ристић.

Парастос је служило мјесно свештенство, а вијенце су положиле породице погинулих бораца, те представници борачких организација и Градске управе Зворник.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар