Ученици и просвјетари обиљежили школску славу и дан школе

Светосавском приредбом ученици и просвјетари широм Српске обиљежили су школску славу и дан школе.

Свечано је било и у бањалучкој Гимназији. Част да на овогодишњој свечаности бесједи, припала је ученику четвртог разреда, Вељку Блажићу.

– Тема је Слобода је у добру, а добро у слободи. Види се да је то мало филозофско преиспитивање слободе и добра. Добро подразумијева нужно слободу али није свака слобода нужно добра – каже Вељко.

Фото: РТРС

Први српски учитељ и просветитељ Свети Сава примјер је за наша стална надахнућа, и зато требамо ширити поруке светосавског учења као поруке безвременске вриједности, поручила је министарка просвјете и културе.

– Са циљем да нам се пошаље порука да будемо бољи људи, да радимо и да будемо у ономе што радимо добри и само тако можемо допринијети развоју сваког друштва па и нашег друштва у Републици Српској – сматра Жељка Стојичић министар просвјете и културе Републике Српске.

У Позоришту Приједор одржана је Светосавска академија под називом „Светосавски времеплов“.

У програму су учествовали ученици основних и средњих школа, чланови Градског хора и бесједник, професор Зоран Арсовић. У холу Позоришта, отворена је и изложба најбољих ученичких ликовних и литерарних радова и најљепшег ћириличког писма.

Послије четири године паузе, у Лакташима је одржана Светосавска академија.

Програм којим је представљен живот првог српског архиепископа и просвјетитља припремили су Српска православна црква у Лакташима и градска управа Лакташа.

У част Светом Сави свечано је било и у Добоју. Нарочито у четири средње школе у овом граду.

– Свети Сава је први српски архиепископ који је школовањем ширио хришћанство, отварао школе и болнице. Sматрам да је јако битно да сваки ученик зна нешто о њему – рекла је Јелена Благојевић, ученица.

Четири средње школе СШЦ у Добоју сваке године кроз пригодну свечаност обиљеже школску славу.

– Увијек је припрема Светосавске академије посебна, и управо због тог светосавског духа ,који његујемо и на којем почива и наша држава и школа и просвјета – истакла је Жељка Дамјанови, професорица

Предсједник Актива директора средњих школа Тијана Васиљевић Стокић додала је да се готово кроз сваки предмет, у оној мјери колико је могуће, да прожимају све вриједности које је Свети Сава оставио,а то је највише на часовима вјеронауке и српског језика и историје.

Светог Саву данас су молитевно прославили ђаци и мјештани Горње Слатине код Шамца у цркви посвећеној првом српском архиепископу и просветитељу.

Фото: СРНА

Рецитације о Светом Сави припремили су ученици основне школе из Горње Слатине.

Протонамјесник Драган Павловић рекао је да је Свети Сава највећи светитељ рода српскога, отац свих нас, темељ српске државе и српске цркве.

– Створио их је, стога ми који припадамо цркви Христовој не смемо се играти с њом, ни са вером православном. Морамо бити обазриви како верујемо у Бога да наша вера не буде сујеверје, јер је то грех – рекао је Павловић.

И у основним и средњим школама у Новом Граду данас је обиљежена школска слава. У Основној школи „Свети Сава“ пригодним програмом обиљежен је и Дан школе која носи име српског светитеља и просвјетитеља.

Фото: СРНА

У пригодном програму који су припремили ученици, Светосавске похвале добило је 18 ученика, а награђени су и ученици који су урадили најбоље ликовне и литерарне радове о Светосављу.

 

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар