АКТУЕЛНО:

Учесници округлог стола у Бањалуци: Уставни суд БиХ креира политички систем умјесто да брани Устав

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас је је да је Уставни суд БиХ антиуставни суд и да се не бави одбраном Устава, већ креирањем политичког система.

– Он је неовлашћени суд за многа питања, произвео је негативну праксу која није довела ни до каквог помирења, а ни стабилизације БиХ. Уставни суд БиХ је међународни суд, који нема никакве везе са домаћим правосуђем. Сама чињеница да се тамо налазе стране судије, говори да је то нонсенс у правном поретку – истакао је Додик у АНУРС-у, након Округлог стола о улози Уставног суда БиХ.

Рекао је да ниједна земља нема овакав случај као БиХ, да су судије странци.

– Ово предуго траје и тиме се показује да је БиХ креирана од стране странаца. Уставни суд БиХ одговара странцима, а не БиХ и донио је низ антиуставних, ништавних одлука. Тиме је произвео нашу политику која иде за тим да се вратимо на уставни поредак, као једини могући рационалан приступ организације друштвеног и политичког живота на овим просторима – навео је Додик.

Напомиње да нема ни једне земље на свијету, осим БиХ, у којој су судије Уставног суда странци.

-То смо гледали само кад је био период инквизиције и колонијалних управа, да су странци били уједно судије – рекао је Додик.

Додик је истакао да се тиме даје до знања да су БиХ апсолутно креирали странци.

-Уставни суд је онај који одговара странцима, а не БиХ. Уставни суд је донио низ антиуставних, ништавних, одлука и произвео нашу политику која иде за тим да се вратимо на уставни поредак као једини могући рационални приступ организацији друштвеног и политичког живота на овом простору. Уколико то не успијемо, наравно да ће Република Српска креирати свој однос према томе“, рекао је Додик.
Он је поновио да је за Републику Српску неприхватљиво да се у Уставном суду БиХ налазе странци.

-За нас је неприхватљиво да се Уставни суд бави питањима и доноси мимо Устава одлуке. За нас је неприхватљиво да је Уставни суд прибавио себи додатна овлаштења да се бави свим питањима, па тиме, на неки начин, постао и врховни суд у БиХ, чиме се жели створити пракса да се управо тај суд некад и деси – истакао је Додик.

Он је рекао да је по том питању потребно што више јавног дијалога, истакавши да је у том смислу добро конципиран данашњи округли сто.

Додик је рекао да је увјерен да ће изнесени реферати на округлом столу на најбољи могући начин осликати реалну правно-формалну позицију Уставног суда БиХ и „накарадну праксу коју је тај суд овдје промовисао као такву“.

Округлом столу присуствују предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман, предсједник АНУРС Рајко Кузмановић и чланови Академије, те представници академске заједнице Српске.

– Циљ округлог стола „Улога Уставног суда БиХ у примјени Општег оквирног споразума за мир у БиХ“, који се данас одржава у АНУРС-у, јесте да се сагледа 25 година постојања и рада Уставног суда БиХ и утврде посљедице његових одлука – рекла је академик Снежана Савић.

Она је истакла да је то посебно битно јер је Уставни суд БиХ самим Уставом БиХ предвиђен као заштитник тог устава.

-Били смо свједоци врло често да је (Уставни суд) у многим досадашњим одлукама креирао правни поредак БиХ, чиме је утицао на ентитетски положај прије свега Републике Српске – истакла је Савићева новинарима.

Она је истакла да очекује да ће учесници округлог стола, који је организовао АНУРС, рефератима и дискусијама успјети заузети научни, рационалан и реалан став према резултатима праксе Уставног суда БиХ.

Преузето са: Глас Српске

Нема коментара

Напишите коментар