Јагодњак доказао да је „Село кулена“

Прекјуче је традиционално на празник Спасовдана одржана „Кулинијада“ у Јагодњаку, овога пута уз пропратни програм и присуство гостију.

ма општина Јагодњак у склопу Дана општине неколико гурманских манифестација чија популарност прелази и границе Барање. Фишијада и „Циган-печење“ привлаче велики број учесника, али свакако највећу пажњу изазива „Кулинијада“. Како пише на улазу у ово барањско село „Добро дошли у село кулена“, тако Јагодњак сваке године има задатак да оправда овај надимак. И редовно успева.

– Добар је осећај вратити се на старо јер последње две године је било доста другачије. Због пандемије коронавируса имали смо само учеснике и по једног њиховог госта, без пропратног програма. Знало је бити и неколико удружења, али није било овако отвореног типа. Данас су дошли гости из других општина и жупанија. Оваква манифестација захтева много рада и посла, трају Дани општине па сваког дана имамо много посла, али имамо и људе који су већ уходани. У свему помажу радници из Општине и комуналне фирме, као и чланови разних удружења – прича у име организатора начелница општине Јагодњак Данијела Млинаревић.

Жири, домаћини и победници

Ове године било је пријављено 120 такмичара, од чега је 23 добило златну плакету. Ипак, неко је морао бити и најбољи. Треће место са 95 бодова освојио је Душан Јурић, на другом месту са 98 бодова био је кулен Небојше Божића, а најбољи је био кулен који је освојио исти број бодова у власништву фирме Месо прерада из Слатине.

– Била нам је част одазвати се позиву организатора и подржати ову дугогодишњу традицију. Учествовали смо са нашим премијум куленом, производом који развијамо уназад две године и ово је велика потврда да смо на правом путу у ономе што радимо са новим начином рада и комуникације са нашим добављачима. То је све локално месо из околине Слатине, Доњег Михољца, Нашица, Валпова и Барање. Гајимо традицију искључиво домаће сировине коју користимо у нашим производима. Раније нисмо учествовали на сличним такмичењима, будући да се нисмо базирали на овај сегмент производње, већ смо више били оријентисани на квантитет – задовољан је победом директор фирме која је имала најбољи кулен на јагодњачкој „Кулинијади“ 2022. године Борис Ћупурдија.

Такмичали се и гости из Кузмина

Као и сваке године, жири је имао много посла. Међу врхунским познаваоцима квалитете ове месне делиције, на подручју источне Хрватске, вероватно нема већег стручњака од троструког освајача овог такмичења Николе Баришића који је ове године био део стручне комисије оцењивача.

– Мислим да је ово једна од најквалитетнијих година што се тиче „Кулинијаде“ у Јагодњаку, од броја узорака којих је било 120, а имали смо и доста тежак избор од неких 50 кулена који су конкурисали за победу. Имали су добар однос масног ткива, меса, зачињености и димљености. Значи да људи из године у годину побољшавају квалитет и да овакве манифестације вреде. Ове године је одлучила комбинација свих зачина, да ништа не стрши. Кулен није био ни предимљен, ни презачињен, ни преслан, а није имао ни црног руба око себе, а одлично је осушен – појашњава Баришић шта је то у великој конкуренцији пресудило да победи слатински кулен.

О квалитети овог такмичења говори и податак да су ове године у конкуренцији били и гости из Кузмина, а Кузмин је сремско село, такође познато као „село кулена“. Много породица се дичи својим сухомеснатим производима, а наш саговорник Саша Војновић, има чим да се похвали. Наиме, кулен и ферментисана кобасица изабрану су за најбољи производ на недавно завршеном Пољопривредном сајму у Новом Саду.

– Колико сам приметио, овдашњи барањски кулен је сличан сремском кулену, исте је квалитете па и нема неке велике разлике. Прави квалитетан кулен мора да буде направљен од домаћег меса, да буде квалитетна љута паприка и кухињска со, да се лепо осуши, не сме да има обруб око себе, мора да буде компактан, да нема различитих боја, него леп мозаик и наравно треба да има леп укус и мирис. Овде сам први пут, дошао сам да бих се упоредио са произвођачима кулена одавде и да бих стекао ново искуство и можда нешто ново научио. Иначе производимо домаће месне производе, које продајемо ресторанима, а могуће је и да се купе на нашој кућној адреси – прича Саша Војновић, који се спрема и за надалеко познату „Сремску куленијаду“ у Ердевику, једну од највећих гастрономских манифестација у Србији, а на којој је био и апсолутни шампион.

Уз дегустацију кулена, гости су могли да посете и штандове разних удружења и породичних газдинстава из општине Јагодњак, као и уживати у музици коју су приредили организатори.

Душан Велимировић

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар