Удружење бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине обележило страдање српског народа у акцији “Бљесак“

У Храму Светог Симеона Мироточивог у Ветернику, Удружење бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине је 01.05.2021. године обележило страдање Срба у Западној Славонији у злочиначкој акцији “Бљесак“. Догађају су присуствовале породице погинулих и гости међу којима су били Миодраг Капор државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Милош Урошевић помоћник секретара за борачка питања, Александар Петровић помоћник Градоначелника Новог Сада и Душко Ћутило директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Операција “Бљесак“ је војно-полицијска акција коју су спровеле хрватске војне, паравојне и полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године под руководством Фрање Туђмана на територији Западне Славоније која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине. Акција је спроведена са циљем етничког чишћења наведеног простора које је у том тренутку било под заштитом мировних снага Уједињених народа на којем је живело 15 000 Срба.

Председник Удружења бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине, а уједно и учесник саме акције у којој је бранио српски народ, истакао је значај обележавања акције “Бљесак“:

  • “Бљесак“ је узрочно-последична веза према акцији “Олуја“. Они који су нама гарантовали безбедност имали су времена да од 1.маја до 4. августа предузму све радње да се не деси егзодус који је следио у акцији “Олуја“. Међутим то се није десило, већ се за само пар месеци догодила “Олуја“.

Драго Ступар нам је објаснио како је текла сама акција и шта су они, који су бранили српски народ, предузели како би се “извукли“ преко Саве:

– Ми смо са нашим планом развили јединице и циљ је био да се спаси што већи број цивилног становништва. Одузето нам је сво тешко наоружање и стављено у хангаре Старе Градишке под кључ Унпрофора да не можемо доћи то тог наоружања, што је веома отежало борбу. Нама је остало само кратко наоружање, нисмо се имали са чиме одупрети и више од седам сати смо се пробијали. Да смо имали више наоружања, не би нас толико погинуло.

 

Акцију “Бљесак“ удружење бораца обележава од 2018. године служењем парастоса жртвама у Храму Светог Симеона Мироточивог у Ветернику. На овај начин представници удружења желе сачувају сећање на жртве и да подсете свет да се овакве трагедије не догоде више никоме и никада.

Поред обележавања акције “Бљесак“, руководство удружења је присуствовало обележавању 9. маја Дана победе у Другом светском рату у Кикинди и користи сваку прилику да својим присуством сачува од заборава све значајне битке коју су Срби водили у своју одбрану и за свој опстанак.

Удружење се залаже за остваривање права бораца и да им се призна читав ратни стаж. Такође, руководство удружења сматра да је потребно да се оснује посебно министарство у Влади Републике Србије које ће се бавити искључиво проблемима и питањима бораца и учесника ратова. Залажу се и за уску сарадњу са свим институцијама како би се правовремено деловало на све проблеме са којима се борци суочавају. Рад удружења које тренутно обухвата 28 општинских одбора свих 7 округа АП Војводине, подржавају и борци широм Републике Србије. Из наведеног разлога, руководство удружења планира да своје оквире прошири на целу државу и да делокруг деловања истог буде цела Република Србија.

 

 

 

 

                                                                                                Новинар Српског кола

                                                                                                Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар