Удружење бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине одржало редовну годишњу скупштину

У Дому војске у Новом Саду дана 05.06.2021. године Удружење бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине одржало је редовну годишњу скупштину уз присуство чланства и гостију. Скупштину су својим присуством подржали народни посланик Миодраг Линта, као и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило. Међу гостима су били генерал Веселин Шљивљнчанин, Паспаљ Миле први предсjедник Скупштине Републике Српске Крајине, као и представници других удружења бораца.

Скупштину је отворио предсједник Удружења бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине Драго Ступар. Сједница скупштине је свечано започела уз звуке химне “Боже правде“, након чега је минутом ћутања одата почаст свим жртвама рата који су се водили деведесетих година. Потом је председник Драго Ступар позвао чланове радног предсједништва на челу са предсједником скупштине  Милорадом Бухом да заузму своја места.

По усвајању дневног реда, предсједник удружења Драго Ступар је поздравио присутне чланове и госте у име Удружења бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине. Изразио је захвалност на одзиву свима који су одвојили вријеме и на тај начин изразили поштовање према раду наведеног удружења. На дневном реду сједнице скупштине била је расправа у вези са активностима удружења у претходном и најава планова за наредни период. Ступар је навео да је једна од главних активности удружења била омасовљавање чланства на терену и оснивање како општинских тако и месних и градских одбора. Поред тога, рад се усмјеравао на административне послове, изради статута, приступница и чланских исказница. Промовисали су програм, циљеве и смернице удружења. Склопили су многа пријатељства и познанства и кроз то остварили дуготрајне контакте од значаја. Руководство удружења је водило конструктивне разговоре са државним секретаром у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодрагом Капором и посјетило је предсједника Покрајинске Владе Игора Мировића. Ступар је изразио задовољство разговорима које су водили, али је указао на потребу поштовања бораца уз наду да ће се став оних који могу о томе да одлучују променити у позитивном смислу за удружење:

 

  • Наше удружење да би правно и позитивно могло дјеловати захтјева да држава једнако гледа на борце и борачка питања онако како смо гледани и подржавани у ратним збивањима. Чињеница је да никада не смијемо заборавити Републику Српску Крајину која је имала своје становништво, територију и законодавство у вишегодишњем периоду што су основни атрибути државности. Свијет треба да чује и нашу истину. Чињенице које се не могу оспорити су протјеривање преко 600.000 Срба са својих огњишта са чиме је учињен највећи геноцид у 21. веку, као и преко 7.500 погинулих у борбеним дејствима у Републици Српској Крајини. Нико за такав злочин није осуђен, што је поражавајуће, истакао је Драго Ступар.

Као велики проблем у борби за права бораца, Ступар је навео разбијање бораца на више удружења, уместо да се након рата наставило дјеловање једне организације бораца:

 

  • Ми сад настојимо да наше удружење покаже да нам је заједнички интерес сакупљање свих бораца који су учествовали у рату и да јединствени и окупљени можемо бити јачи него овако разбијени. Када будемо на терену радили ми ћемо увек истицати свима и борити се за јединиствени наступ пред државним органима.

 

Поводом борбе за права бораца, присутнима се обратио народни посланик Миодраг Линта чија је борба за ова права у Народној скупштини Републике Србије веома позната. Линта је истакао да је има одличну сарадњу са удружењем бораца и да ће се та сарадња наставити у наредном периоду. Такође, образложио је циљ своје борбе за права бораца:

 

  • Крајишки борци су оправдано незадовољни јер су се часно, правно и поштено борили за свој народ и за очување своје земље и оправдано очекују да држава призна ту чињеницу. Ја сам 12. маја ове године упутио у скупштинску процедуру приједлог закона о измјенама и допунама закона о правима бораца и тражио неколико ствари. Тражим да се усвоји мој приједлог да се припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању. Такође, овим приједлогом закона, сам између осталог тражио, да се направе двије категорије бораца.

Линта је истакао да је важно и да држава оснује мМеморијални центар српских жртава деведесетих година гдје би се радило на попису српских жртава од Словеније, преко Хрватске, Босне и Херцеговине до Косова и Метохије. Према ставу Миодрага Линте, крајње је време да се оснује државна институција која ће то радити и у међународним оквирима тражити да се сва стратишта обиљеже. Такође, важно је да држава оснује Меморијални центар српских жртава геноцида НДХ, да се донесе Резолуција о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату и оснује Канцеларија за помоћ оптуженим и осуђеним Србима уа ратне злочине. Линта је истакао да је он подржава Владу Србије, али тражи да се програм Владе Србије допуни свим тачкама које он сматра суштинским за српски народ.

 

Душко Ћутило је изразио подршку Удружењу и најавио да ће у свом раду увек имати подршку Фонда:

  • У наредном периоду ће Фонд бити искрена подршка ономе што сте радили, ономе што радите сада и што ћете радити у будуће. Заиста све ваше активности су за свако поштовање. Будите сложни и јединствени, а у покрајинском фонду ћете увијек имати подршку.

Као захвалност за подршку удружењу, предсједник Драго Ступар је подијелио захвалнице које је удружење припремило. Свечану седницу је увеличала пјесма Културно-уметничког друштва “Славонија у срцу“. ј

Након радног дијела скупштине, дружење је настављено у ресторану Дома војске.

                                                                                                Новинар Српског кола

                                                                                                Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар