Удружење Крајишника Крајина Врбас обележило 10 година постојања и рада

Удружење Крајишника Крајина Врбас окупило је земљаке и пријатеље поводом свог деценијског постојања у Врбасу 05.12.2021. године. Пре тачно 10 година град у срцу Бачке је почео да показује крајишку битност на мапи завичајности кроз удружење Крајина. Долазеће године памте лепе забаве и гостовања битних група и појединаца што је додатно афирмисало удружење Крајишника Крајина из Врбаса. Због њиховог залагања за очување традиције, културе и обичаја прекодринских Срба све догађаје које су до сада организовали, као и ову јубиларну манифестацију под називом “У сусрет завичају“ подржали су Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Општина Врбас. Манифестацији су присуствовали директор Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, покрајински секретар за регионални развој, међународну сарадњу и лoкалну самоуправу Александар Софтић, начелник Јужнобачког округа Милан Новаковић, председник општине Врбас Предраг Ројевић, председница Скупштине општине Врбас Сања Жигић, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић са сарадницима, као и представници завичајних и сродних удружења. Такође, међу гостима су била два друштва из Републике Српске која су показала највиши степен сраслости са домаћином кроз време, а то су СКУД “Војковићи“ Источна Илиџа и КУД “Јањ“ Стројице Шипово. Поред завидног периода постојања који је ова манифестација обележила, иста ће остати упамћена по братимљењу Удружења Крајишника Крајина Врбас са СКУД “Војковићи“ Источна Илиџа и кумству са КУД “Јањ“ Стројице Шипово.

 

Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону подржава програме завичајних удружења по целој Војводини, али и широм региона. Инситуција која унапређује сарадњу са Србима у региону је и вечерас подржала ову манифестацију. Директор Фонда Душко Ћутило нагласио је да је Фонд у претходном периоду имао изузетну сарадњу са Удружењем Крајишника Крајина Врбас и саопштио да ће се са истом праксом наставити и у наредном периоду:

  • Људи који данас живе у Војводини су људи који имају два завичаја. Први завичај је онај у којем су рођени, из којег воде порекло, а други је онај у којем данас живе. Управо кроз завичајна удружења правимо мост између та два завичаја, повезујемо се, чувамо своју традицију и млађим нараштајима имамо шта да покажемо и да будемо поносни на оно што су нам оставили наши преци. Само кроз овакву саборост и овакво заједништво показујемо да смо заједно најјачи и да само заједно и заједничким снагама можемо да идемо напред и да је врло важно да у тој сарадњи удружења имају подршку инстистуција, као што је то сада када је у питању ова манифестација учинила Општина Врбас и Фонд и то ћемо чинити и у наредном периоду.

Председник општине Врбас истакао је значај одржавања оваквих манифестација у очувању завичаја али и заједништва:

Човек без завичаја је као дрво без корена. Нама су наши преци оставили у наслеђе очување завичаја, али и обавезу да то пренесемо наредним генерацијама. Данас обележавамо 10 година од постојања Удружења Крајишника Крајина Врбас и оно што је битно је да ћемо у наредним периодима одржати ову традицију јер заједништво је нешто што нас је одржало и нешто што треба да нас одржи.

 

Оснивач и председник Удружења Крајишника Крајина Врбас Горан Николаш истакао је да је удружење основано 2011. године са циљем неговања и очувања традиције, културе и обичаја народа Крајине и да је за то време постигло завидне резултате. Поред тога, Николаш је истакао сарадњу коју Удружење Крајишника Крајина Врбас има са другим удружењима:

Склопили смо сарадњу са преко 50 удружења, учествовали на разним културним, хуманитарним и спортским манифестацијама. Били смо гости на Данима Републике Српске у Бања Луци, склопили сарадњу са Туристичком организацијом Републике Српске и имамо одличну сарадњу са ТО Бања Луке. Имали смо доста наступа у Републици Србији, Републици Српској и Републици Хрватској. У оквиру сарадње са Представништвом Републике Српске у Србији наша локална библиотека је добила на поклон 500 књига, а ми смо дали допринос на промоцији туристичких потенцијала Републике Српске широм Србије. Такође, на фестивалу Изворног стваралаштва у Војковићима освајали смо доста награда и признања. Због сарадње, међусобног уважавања и великог пријатељства, дошло је до сарадње између нашег удружења и СКУД “Војковићи“ и вечарас се наша удружења братиме и наставиће заједнички да чувају традицију, културу и обичаје Срба преко Дрине.

Николаш је подсетио присутне да је све окупила заједничка љубав према Крајини, неговање традиције, културе и обичаја Срба из Крајине. Позвао је све да уживају у програму и посебно се захвалио председнику Општине Врбас Предрагу Ројевићу и директору Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душку Ћутилу на пруженој подршци удружењу и манифестацији.

Братимљење је једна од духовних инстистуција одмах уз кумство. Споразум између СКУД “Војковићи“ Источна Илиџа и домаћина Удружења Крајишника Крајина из Врбаса потписали су председници ових организација Ранко Скакавац и Горан Николаш.

  • Велико ми је задовољство и част због овог чина и братимљења са СКУД “Војковићи“ који су огледало српства и сви ми треба од њих да учимо како се брани српство. То су људи патриоте који на сваком свом фестивалу окупе преко 70 друштава и преко 1000 учесника у програму и на тај начин негују изворно стваралаштво. Много ми је драго што смо се вечерас братимили и што ћемо наставити још бољу сарадњу. Надамо се да је данас дошло и до почетка сарадње наше локалне самоуправе и наших челника са челницима општине Источна Илиџа, истакао је Горан Николаш.

 

  • Овом приликом се захваљујем иницијативи Удружења Крајишника Крајина Врбас за братимљење. Посебно желим да се захвалим општини Врбас и општини Источна Илиџа на подршци за овај данашњи догађај. Створила се идеја и иницијатива да се побратимо јер је овај народ крајишки као и ми, доживео голготу, напустио своје крајева и то је народ који од заборава чува своју историју, традицију и обичаје. Ту иницијативу су прихватили чланови оба друштва и дошло је до овог данашњег чина, истакао је Ранко Скакавац.

 

Задовољство због братимљења СКУД “Војковићи“ Источна Илиџа и Удружења Крајишника Крајина Врбас исказао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић:

 

– Драго ми је због братимљења Удружења Крајишника Крајина Врбас и СКУД “Војковићи“ који долазе из српске Илиџе и баштини традицију сарајевских Срба. Као што су цијену наше слободе платили крајишки Срби, сигурно су цијену стварања Републике Српске највише платили сарајевски Срби тако да ми који смо остали после њих и који живимо, радимо и градимо све општине у Републици Српској то никад не смемо заборавити и чувамо Републику Српску као зеницу ока свога. Оно што ова удружења имају кроз свој план, програм и рад дефинисано треба да буде пренесено наредним генерацијама и свима онима који долазе.

 

Поред братимљења са СКУД “Војковићи“, Удружење Крајишника Крајина Врбас на овој манифестацији остварило се и кумство са КУД “Јањ“ Стројице. Председник наведеног КУД Миленко Ђукић захвалио се на гостопримству домаћинима и лепом дочеку и осврнуо се на дугогодишње пријатељство са Гораном Николашом:

Ми годинама сарађујемо, дружимо се, помажемо једни другима и никад не можемо заборавити ратни период када је брат Горан долазио на линије фронта у Шипову и даровао нашим војницима у оно доба неопходну помоћ и то су дела која ми никад нећемо и не можемо заборавити. С обзиром да смо достигли врхунац наше сарадње, искористили смо ову прилику да је подигнемо на виши ниво. Договорили смо се да од данас наша удружења буду кумовска удружења. Ми се вечерас кумујемо и дајемо задатак нашим удружењима и свим члановима да ово што ми вечерас радимо поштују и годинама чувају, истакао је Ђукић.

 

Братимљење и кумовање завршено је разменом поклона између Удружења Крајишника Крајина Врбас и СКУД “Војковићи“, као и Удружења Крајишника Крајина Врбас и КУД “Јањ“ Стројице. Такође, поклони су уручени и председнику општине Врбас Предрагу Ројевићу и директору Фонда за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душку Ћутилу. Овом приликом директор Фонда Душко Ћутило је саопштио да КУД “Јањ“ Стројице на најбољи начин презентује свој завичај и зато је најавио да ће им Фонд следеће године помоћи у куповини комбија како би имали још више путовања и још више наступа.

 

СКУД “Војковићи“ и КУД “Јањ“ Стројице су на манифестацији “У сусрет завичају“ презентовали свој завичај, традиционална јела, ношњу, ручно израђене предмете, алате и све што је део традиције и обичаја краја из којег долазе.

У разговору са председником СКУД “Војковићи“ Ранком Скакавцем сазнали смо да они у српском Сарајево организују манифестацију “Сабор српског изворног народног стваралаштва“ којој присуствује преко 100 друштава из Републике Србије, Црне Горе и Републике Српске и тако покушавају да укључе што више младих:

– Ми смо у Републици Српској на овим саборима донели закључак да свако друштво које долази на наш сабор мора ангажовати младе људе који ће наставити њихове активности и успевамо у томе. Имамо младих група које су се саме основале и кренуле у свој рад. Све је до нас. Ако будемо добро радили и добро презентовали нашој омладини и нашој деци културу и обичаје, успећемо да очувамо наш идентитет јер је култура стуб једне државе.

Ранко Скакавац је истакао да источни део Републике Српске на најбољи начин ради на очувању српског идентитета. Када је у питању ситуација у Источном Сарајеву, Скакавац је истакао да су многи Срби у току рата морали да напусте своја огњишта али да се данас српско Сарајево развија на свим пољима и они који тамо живе и раде су на то поносни.

 

Стефан Мијатовић из Трнова, члан је СКУД “Војковићи“ Источна Илиџа већ 10 година:

Бавимо се изворим певањем, имамо изворну групу “Српски соколови“, а поседујемо и младу изворну групу “Српски витезови“. Ми се боримо за очување традиције и обичаја српског народа, посебно сарајевског поља одакле потичемо. У данашње време омладина тешко прихвата да се бави овим делом традиције, али у нашем удружењу имамо омладину која прихвата традицију, културу и обичаје и ради на њиховом очувању.

 

Председник и уметнички руководилац КУД “Јањ“ Стројице истакао је да су приликом доласка у Врбас имали дочек какав се приређује само правим пријатељима. Такође, Ђукић је нагласио да му је велико задовољство што долази из Јања и да је КУД “Јањ“ најбољи амбасадор свог краја:

– КУД “Јањ“ је данас овде презентовало своју песму и игру и домаће производе. Ми смо друштво које ради и постиже велике успехе. У ово доба пандемије ми радимо и путујемо стално и поносан сам на све што смо постигли до сада. А постигли смо то да је наша народна ношња, јањска ношња, једна од најлепших ношњи српског фоклора и захваљујући нама живи. Такође, са нама путују и жене удружења “Јањски кајмак“ које презентују своје домаће производе јањски сир и кајмак. Данас се овде приказала дисциплина прављења јањске пите где су учестовале жене из удружења “Јањски кајмак“. Ми имамо феноменалну сарадњу са Завичајним удружењем Јањана из Футога који нам увек помажу када нам је потребно. Оно што је важно да напоменем је да је КУД “Јањ“ једно од друштава где деца ништа не плаћају и то нам је наш оснивач и спонзор Милан Маријанац оставио у аманет и мислим да ћемо наставити путем којим нас је он водио. Надам се да ћемо наставити стимулисати наш рад и нашу децу. Јањ је крај који има све што треба. Има своје славске, свадбене обичаје, песме, ношњу, домаће производе, знаменитости, знамените личности и трудићемо се да будемо још значајнији и још примећенији на свим наступима ван Републике Српске.

У културно – уметничком делу програма су се игром и песмом представили КУД “Јањ“ Стројице и СКУД “Војковићи“ Источна Илиџа. Након официјалног дела, дружење је настављено уз наступе Вере Матовић и Јована Перишића.

 

 

 

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар