западно од Дрине и Дунава

Удружење Крајишника западно од Дрине и Дунава, општински одбор Пећинци, прославило крсну славу Часне вериге Апостола Петра

РИЈЕШИЋЕМО СТАМБЕНЕ ПРОБЛЕМЕ ИЗБЈЕГЛИХ


Овим ријечима окупљеним гостима, углавном избјеглим и прогнаним лицима, који су ново уточиште пронашли у општини Пећинци, обратио се новоизабрани предсједник општине Жељко Трбовић којег је такође ратни вихор деведесетих година из Републике Хрватске довео у сремску равницу. Трбовић је најавио да би локална самоуправа требало наредних дана да потпише уговор о изградњи 15 станова за избјеглице у Шимановцима, као и низ других акција везаних за стамбено збрињавање, а да ће управо учесници овог скупа бити ти који ће кроз четири године, на основу постигнутих резултата, дати најбољу оцјену о његовом и раду тима којег предводи. Осим њега, скуп су након резања славског колача, поздравили локални парох из Доњег Товарника, јереј Александар Симић, гдје је у тамошњем ловачком дому и одржана свечаност, Рајко Јевић, предсједник удружења, а испред Савеза Срба из региона, умјесто оправдано одсутног народног посланика Милорада Линте, Миле Шапић.У пуној сали ловачког дома у Доњем Товарнику, јереј Александар Симић након што је окадио свијећу, колач, жито, вино, присутне узванике и госте, прешао је на резање славског колача.

 

ЗАЈЕДНИШТВО ИЗНАД СВЕГА


У пригодној бесједи након тога, мјесни парох изразио је радост што види оволики број гостију истичући да смо ми Срби народ који, када треба да се међусобно помогнемо или када треба Богу да се молимо, увијек нађемо једни другима.„Искрено бих пожелио свима вама да то не буде само данашњи дан када празнујемо и прослављамо и када се веселимо, него да таквих дана када смо заједно буде што више у нашим животима. Мора да буде те слоге међу нама у овим тешким временима, јер заједно ћемо лакше побједити или бар подјелити све невоље које доживљавамо у свакодневном животу. Тако је и Свети апостол Петар, један велики човјек, који се истицао у свему још за време Христовог живота и након тога, лежећи у тамници окован часним веригама, једном чврстом вољом у Бога и чврстом вјером у људе успио да се избави и побједи уз славу Божију. Тако и вама желим, да сте ми живи и здрави, прије свега, и нек вам Господ бог подари све оно што вам је данас преко потребно, а то је искључиво здравље, а са тиме доћи ће и све остало“, рекао је јереј Александар Симић, пожеливши свима присутнима да буду живи и здрави и у Богу благословени.

У сличном тону говорио је и предсједник удружења Рајко Јевић, родом из Рипча поред Бихаћа, поздрављајући госте и захваљујући им што су се, како је рекао, у оволико великом броју одазвали и сабрали како би у љубави и задовољству прославили крсну славу удружења Часне вериге.

„Користим ову прилику да се захвалим аутохтоном становништву, нашој браћи Сремцима, који су нас прихватили послије великог егзодуса. Већина нас је овдје вечерас који смо дошли са ратом захваћених подручја, из светих српских земаља западно од Дрине и Дунава, и ми смо овде доживјели, рекао бих катарзу. Некада смо били грађани другог реда, сада смо се инкорпорирали и постали значајан фактор у земљи Србији. То смо ми и показали на посљедњим општинским изборима гдје смо здушно подржали нашу локалну самоуправу којој се посебно захваљујем као генералном спонзору наше славе“, истакао је, у свом обраћању, Јевић још једном захваљујући се гостима на одазиву.

 

ПОДЛОЖНИ СУДУ ЈАВНОСТИ


Умјесто оправдано одсутног народног посланика Милорада Линте, предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић, поздравио је госте у његово име.

„Знам да, не могу рећи господина, већ нашег земљака како он то воли да каже, Миодрага Линту не могу вечерас овдје замијенити, али имам обавезу да вас у његово име поздравим и да вам честитам славу Часне вериге. Сви они који су били на дружењу на овом истом мјесту у новембру, а који нису до сада имали прилику да виде, могу на интернет страници Савеза Срба из региона, гдје иначе свакодневно стављамо изузетно важне вијести везане за избјегличку популацију, видјети извјештај са тадашњег скупа, а могу га прочитати и у најновијем броју Српског кола. Желим да истакнем да Српско коло излази преко двије године и да смо управо овај посљедњи број штампали у 35 хиљада примјерака. Разлог томе лежи у важној информацији везаној за спровођење Закона о земљишним књигама Федерације БиХ, односно на пријаву права на некретнине у том ентитету БиХ, по коме свако онај ко тамо посједује било какву некретнину треба да је у за то законским роковима пријави“, рекао је Миле Шапић, и позвао све присутне да се за било какве нејасноће које се односе на спровођење наведеног закона обрате канцеларији Савеза Срба из региона у Новом Саду.


У име општине Пећинци, домаћинима и гостима, славу је честитао новоизабрани предсједник општине, магистар права Жељко Трбовић.

„ Као што вас већина присутних зна и ја сам дошао из крајева, како се ово наше удружење зове, са оне стране Дрине и Дунава, и у потпуности разумијем све проблеме са којима се сусрећете. Обећао сам да ћемо у мом мандату ријешити питање избјеглих и расељених лица и ја ћу то сигурно учинити. Општинска управа је и раније пратила, а сада ћемо још више то да радимо, све конкурсе везане за додјелу грађевинског материјала, откупа сеоских домаћинстава, стамбене изградње и све друге који могу да вам помогну у ријешавању, прије свега, оног елементарног питања, крова над главом. Ових дана потпусујемо један уговор гдје је локална управа успјела да добије 15 станова у Шимановцима, намјењених избјеглим и расељеним лицима. Србија је доста пара добила од Европске уније и других донатора за ријешавање стамбених питања, али то се крцкало по мало. Имам и одређени степен љутње на неке органе, а сада ћу имати прилике да им то и директно кажем у нади да, као што сам већ рекао, у мом четворогодишњем мандату завршимо причу са стамбеном проблематиком, а на вама ће бити да то оцјените и процјените колико смо били успјешни“, истакао је мр Трбовић, наводећи да је ово ипак свечарско вече, пожеливши домаћинима срећну славу, а гостима да се лијепо проведу.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар