Удружење Личана „Лика“ из Суботице организовало по седми пут „Дане Николе Тесле“

По седми пут Удружење Личана Лика из Суботице организoвало је Дане Николе Тесле. Због епидемије корона вируса били су принуђени да организују Едукативну ОНЛАЈН ТРИБИНУ на тему: Теслине иновације у савременом развоја друштва, утицај на животну средину и људе, која је одржана 10.7.2020. године поводом дана рођења Николе Тесле и Дана Удружења Личана „Лика“ Суботица.

Учеснике је представио предсједник Удружења Личана Лика Милош Борјан: проф. др Филип Бажо, Радован Лемајић, Рудолф Војнић Тунић, Бранка Миучин,  Александар Вуковић и Петар Вуков.

Линк за онлајн трибину: https://youtu.be/ym0zy8QO8zA

Филип Бажо је говорио о најосновнијим  физичким принципима Теслиних иновација и како је утицало на људе.

– Никола Тесла је био експериментатор, није објављивао научне радове, већ их је патентирао. Највише патентата је регистровано у САД (111), у Великој Британији 29, Немачкој 21, Белгији 21, Француској 10, Канади 7, Шпанији 6 и у још 18 других земаља. Тесла је имао велики утицај на инвеститоре свога доба.

Бажо је навео неколико Теслиних патената – наизмјенична струја, производња и дистрибуција електричне енергије, електромотори, бежична комуникација.

Сљедећи говорник је био Радован Лемајић који је навео значај лијечења водоником, озоном, енергетском водом и меди капсулама.

– Мало ко зна да је озонатор апарат О3 озона, патентирао Никола Тесла, и да се захваљујући њему такви апарати све више продају, јер на тај начин дезинфикујемо средину у којој боравимо, одјећу, чистимо храну од пестицида. Такав један апарат нашао је примјену у заштити животне средине, што је јако битно у овом моменту.

Радили су и на еллектролизи воде, односно добијању водоника. H2 је изузетан антиоксиданс, и спријечава многе болести, а неки кажу и канцер ћелија.

Рудолф Војнић Тунић, директор једног предузећа биотехничког предузећа, члан Теслијанаца, је приказао Теслин калем који је срце биорезонантног апарата који је Војнић Тунић израдио.

– Са тим апаратом може директо да се учествује у лијечењеу, тј. помоћном лијечењу. Апарат је у употреби већ доста година. Свијет када буде ријешио да не загађује, треба да се окрене уназад и пронађе рјешење. Тесла се возио аутомобилом без икакве енергије, коју ми данас користимо, која је прљава енергија. Постоји рјешење да се не загађује околина јер Тесла је возио свог Форда без нафте и без бензина. Имао је пет вакуум туба које су се налазиле у ауту.

Бранка Миучин добитница дипломе Милена Марић, за жену иноватора наводи како је свима познато који су проучавали Николу Теслу да је он указивао на проблем људске енергије, тако је и она креирала систем за трансформацију или повећање људске енергије.

– На свијет долазимо са потенцијалом и треба да научимо како да га активирамо с обзиром на антипаралелну анатомију нашег тијела.

 

Александар Вуковић представио је изум Петра Вукова који је прошле године угледао свјетлост дана – Плочасти гријач за кошнице.

– Колега Вуков је почео пчеларити прије 40 година, а прије 15 година његов изум није био прихваћен, да би се прошле године охрабрио и представио га. На овај начин је омогућено пчеларима да ријеше проблем крпеља, а не остављајући штетне трагове на пчелама, воску и меду.

Како је и Тесла наилазио на многа затворена врата, тако је и сада овај изум код пчелара дочекан скептично, и није прихваћен.

– Основна карактеристика гријача је да има исту температуру на сваком дијелу у кошницама, што се регулише термостатом. Температура је од – 50 до 100 степени, довољно је да у јануару и фербуару држимо температуру до плус 5 како би пчелама помогли да мање троше залихе меда. Главна намјена би била за борбу против варое. Вароа је болест која нас је задесила крајем прошлог вијека, и дошла је из Азије.

Поред онлајн трибине, Удружење је организовало у складу са прописаним мјерама 18.7.2020. на Водици (Александрови салаши) у Суботици у капели Успења Пресвете Богородице ломљење колача, а службу је служио презвитер Илија Анђелић, парох суботички.

Милош Борјан је свима поручио: „Ове године како могли, а сљедеће како хтјели!“

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар