АКТУЕЛНО:

Владика Јоаникије у Велици: Невина крв Величких мученика помијешана са Христовом голготском жртвом оплемењује и опомиње

Хитлеровој наредби су се, нажалост, повиновали и многи други из нашег комшилука. Нарочито боли што се Хитлеровој злочиначкој армади придружило много наших комшија, чак и сродника по крви из давнина, који су са мијењањем вјере промијенили и осјећање и мисао и настројење, изгубивши братско осјећање

Светом архијерејском литургијом коју је у Цркви Светих Кирика и Јулите у Велици служио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, уз саслужење свештенства (придржавајући се мјера прописаних од стране НКТ-а) прослављени су Велички и Горњеполимски новомученици и храмовна слава ове светиње и обиљежена 76. годишњица свирепог злочина над народом села Велике.

На данашњи дан, 28. јула 1944. године у монструозном злочиначком подухвату удружених снага злогласне нацистичке СС јединице “Принц Еуген”, потпомогнуте муслиманима из јединице “Скендербег” из сјевероисточних дијелова Црне Горе и Космета, убијено је најмање 500 становника овог планинског села, међу којима је било 118 дјеце млађе од 12 година.

У бесједи којом се обратио сабраним вјерницима владика Јоаникије је казао да злочин у Велици није био само ратно стање, већ нешто много теже, јер регуларна војска, по правилима ратовања, никада неће убити дијете, ненаоружаног човјека или заробљеника, а нарочито не трудне жене и дјецу.

,,Овдје се догодило управо то. То није била војска, него злочиначке хорде које су имале одобрење од Хитлера лично да тамо гдје народ помаже устанике убијају све редом, и старце и жене и дјецу и ненаоружане људе, затирући све листом. Хитлеровој наредби су се, нажалост, повиновали и многи други из нашег комшилука. Нарочито боли што се Хитлеровој злочиначкој армади придружило много наших комшија, чак и сродника по крви из давнина, који су са мијењањем вјере промијенили и осјећање и мисао и настројење, изгубивши братско осјећање. Ви Величани то најбоље знате, јер сте рођени са тим знањем које се дотакло цијелог вашег бића. Својим рођењем наслиједили сте и ту муку која се, Божијим промислом и дејством, претворила у велики благослов. Ко би нас други сабрао, измирио и овако сјединио како овдје у Велици, тако и у Долима Пивским и многим другим мјестима, него наши преци који су невини пострадали за Христа. Њихова невина крв, помијешана са Христовом голготском жртвом, нас оплемењује и опомиње. Нарочито нас опомињу она дјеца величка и горњеполимска која су се својом крвљу сјединила са дјецом Витлејемском и самим Христом“, казао је Преосвећени Епископ Јоаникије.

С обзиром да су били спријечени да приреде трпезу љубави за сабране госте, због мјера које је увео НКТ, овогодишњи кумови славе, братство Кнежевића, приложили су 4000 евра за градњу цркве у Новшићу на имању породица Бора и Раденка Кнежевића и 1000 евра за завршетак олтара Цркве Светих Кирика и Јулите.

У име братства Кнежевића бесједом се сабранима обратио Томислав Леков Кнежевић.

Кумство за идућу годину преузело је братсво Нововића.

Свети архијерејски сабор 24. маја 2017. године, прибројао је лику Светих новомученика српских жртве нацистичког терора из Велике Ржанице и Горње Ржанице пострадале 28. јула 1944. године, придружујући им и 28 дјеце уморене глађу у плавском затвору 1941. године. Нацистичка Принц Еуген дивизија је, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, за само два сата у овим селима (према непотпуном списку) звјерски поклала или живе у ватру бацила 427 нејачи – дјеце, жена, стараца и осталог ненаоружаног становништва. Само дјеце и омладине до 20 година је 171 на правди Бога побијено.

Велика, као најстрадалније село у Горњем Полимљу, постала је мјестом саборног помињања свих горњеполимских жртава пострадалих од наци-фашиста током Другог свјетског рата.

Дан спомена Светих новомученика величких и горњеполимских је 28. јул – на дан Светих Кирика и Јулите.

Извор: Митрополија 

Нема коментара

Напишите коментар