Удружење логораша Јасеновац најавило протесте због недоношења резолуције о геноциду НДХ над Србима

Удружење логораша Јасеновац најавило је већи број акција којима желе да изврше притисак на јавност и на посланике Скупштине Србије да усвоје Резолуцију о усташком геноциду над Србима, Ромима и Јеврејима за време Другог светског рата у тадашњој Независној Држави Хрватској (НДХ).

„Ова конференција је знак протеста јер резолуција није стављена ни на дневни ред заседања Народне скупштине“, рекли су из тог удружења обраћајући се новинарима у београдском Медија центру.

Истакли су да су желели да резолуција о геноциду буде усвојена на данашњи дан, односно 76. годишњицу пробоја затвореника из логора Јасеновац.

Ово удружење предало је захтев за доношење резолуције о геноциду скупштини 16. марта, као и захтев да 28. април, дан масовног масакра у Гудровцу код Бјеловара 1941. године, буде проглашен за „Дан геноцида над Србима“.

„Ми ћемо морати чак и да организујемо протест. Несхватљиво је да после 80 година ћутања ништа не урадимо“, рекао је Гојко Рончевић Мраовић, преживели логораш дечјег логора Јастребарско.

 

 

Иако се не зна тачан број, процењује се да је за време другог светског рата у НДХ убијено око 400.000 Срба, Рома и Јевреја, а по речима Рончевић Мраовића тај број би могао да буде и близу 700.000.

На територији НДХ је убијено и око 70.000 деце.

Из Удружење логораша Јасеновац рекли су и да су упутили захтев Министарству просвете у коме су тражили да се у уџбеницима из историје мало више обради ова тема.

Прес конференција је одржана у склопу кампање коју је покренуо Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логораш Јастребарског, у име последњег ешалона преживелих логораша усташких логора смрти у НДХ, ради доношења Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, а чије се усвајање очекивало 22. априла на Дан херојског пробоја голоруких логораша Јасеновца.

На конференцији за новинаре су говорили:

Славко Милановић, председник Удружења логораша Јасеновац

Смиља Тишма, најстарији народни посланик садашњег сазива Народне скупштине Србије

Гојко Рончевић Мраовић, сво троје преживели логораши усташких логора смрти

Професор Гидеон Грајф, експерт за холокауст

Извор: Данас / Медија центар Београд

Преузето са: Јадовно

 

Нема коментара

Напишите коментар