Удружење матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ прославило годину дана постојања и рада

Прошло је годину дана од оснивачке скупштине Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“. Након што је 13.07.2019. године озваничен почетак рада удружења у Новом Саду, за годину дана Удружење “Корени“ формирало је одборе у Републици Србији и Републици Српској. До сада је рад “Корена“ организован у 17 градова у Србији, 5 градова у Републици Српској и у дијаспори Срба Швајцарској (Цирих), Аустрији (Беч) и Италији (Вићенца).

– Наставићемо да организујемо одборе са циљем с којим је основано удружење, а то је подизање повјерења и одговорности дијаспоре и Срба у региону према матичној држави Србији и Републици Српској – истакао је предсједник Удружења “Корени“ Стојан Стевановић, привредник из Швајцарске родом из Лопара.

Стевановић је прву годину рада Удружења оцијенио као успјешну поред отежаних услова због пандемије вируса корона и најавио план за одржавање Српског сабора сљедеће године. Протеклу годину постојања и рада удружење је било присутно на свим значајним манифестацијама у Србији и дијаспори. Дали су учешће у обиљежавању 800 година од аутокефалности Српске православне цркве у Бечу, као и прослави Дана Републике Српске у Цириху. Као мисију удружења Стевановић је истакао развијање повјерења међународне заједнице према Србији и Србима у свијету, успостављање и унапређење међусобне сарадње у области привреде, културе, образовања, науке и спорта у циљу јачања националних интереса.

Такође, Стевановић је изразио жаљење због смрти једног од оснивача Удружења “Корени“ Бранимира Блажића, који је био државни секретар у Министарству заштите животне средине:

– Доктор Блажић је од почетка био са нама, дао огроман допринос оснивању и био је главна спона са Владом Србије, нажалост страдао је у априлу ове године од вируса корона – истакао је Стевановић.

Своје жаљење због губитка једног од најважнијих чланова Удружења не крије ни предсједник Извршног одбора Милан Гутић и сматра да је обавеза људи који су поред Блажића основали Удружење да наставе пут који су заједно започели. Истовремено, Гутић је задовољан досадашњим радом.

– Драго ми је да трајемо и растемo! Обиљежили смо годину дана постојања и тренутне активности су прилагођене условима и околностима изазваним вирусом корона. Планирано је да се 26.7.2020. године одрже Дани дијаспоре у Лопарама, али без окупљања, већ ће то бити телевизијска емисија са директним преносом у матици и дијаспори. Такође, успостављамо односе са другим програмски блиским удружењима и асоцијацијама.

Важан датум за Удружење матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије “Корени“ је 27.6.2020. године када је основан Републички савез и обиљежена слава Удружења у Сремским Карловцима. Свечаности је, услијед ситуације са корона вирусом, присуствовао мањи број чланова и пријатеља Удружења из Србије и Републике Српске, које су представљали предсједник Извршног одбора удружења “Корени“ Милан Гутић, предсједник одбора “Корена “ из Новог Сада Зоран Колунџија, предсједник Одбора удружења Сремски Карловци Миладин Калинић, представник “Корена“ из Републике Српске Лазо Јешић и новинар Марко Лопушина. Славу је служио епископ сремски Василије уз освештавање славског колача. Кум славе био је Миодраг Миша Близанац, који је предао кумство и кумовску ленту Љубиши Митићу из Удружења “Корени“ из Ниша који ће бити домаћин славе и Видовданских сусрета сљедеће године.

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар