Удружење српских књижевника у отаџбини и расејању: Честитке Горану Киковићу!

Наше Удружење Српских књижевника у отаџбини и расејању -Андријевица, може да се похвали својом активношћу током 2020.године, јер је заједно са чланицама мреже удружења “Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине“, радило на његовању српске културно-историјске баштине на подручју Полимља. Посебно смо поносни на рад нашег члана и предсједника Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине Горана Киковића,који је у 2020.години за свој научно истраживачки и патриотски рад добио четири вриједана одликовања и признања и објавио двије вриједне књиге из историје Васојевића и Црне Горе. Наиме историчар,главни и одговорни уредник часописа и портала “Глас Холмије“ и аутор десет књига Горан Киковић у 2020.години добио је :Повељу Савеза Срба из Црне Горе-Београд,медаља “Вук Стефановић Караџић“,од друштва Црногорско-руског пријатељства “Петар Први“ из Подгорице,„Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије за 2020. годину, које се додјељује за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности и Орден за заслуге III степена од Општеруска друштвено – државна организација – добровољна заједница за помоћ војсци авијацији и флоти Русије- ДОСААФ, каже предсједник Удружења Бранислав Оташевић, књижевник и новинар.

Двије Киковићеве књиге које су објављене 2020 године су од изузетног значаја а то су: “(НЕ)ЗАБОРАВЉЕНИ БОЈЕВИ И БИТКЕ ВАСОЈЕВИЋА ЗА СЛОБОДУ СРПСТВА И ЦРНЕ ГОРЕ“(од 1690. до 1941.) , Беране, 2020., “ИСТОРИЈСКЕ ИСТИНЕ И ФАЛСИФИКАТИ О СРПСКОМ ПОСТОЈАЊУ У ЦРНОЈ ГОРИ“,Беране-Никшић, 2020.
Киковић је добио и четири изузетна признања и то: ПРВО ПРИЗНАЊЕ ЈЕ ПОВЕЉА: Први је добитник Повеље Савеза Срба из Црне Горе,која му је додијељена у Београду 14.марта 2020. ДРУГО ПРИЗНАЊЕ ЈЕ МЕДАЉА: На Видовдан 2020.године додијељена му је медаља “Вук Стефановић Караџић“,за допринос очувању ћириличног писма и српског језика,које му је уручило друштво Црногорско-руског пријатељства “Петар Први“ из Подгорице. ТРЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ ЈЕ ЗЛАТНА ЗНАЧКА: Добитник је „Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије за 2020. годину, које се додјељује за дугогодишњи допринос развијању културних дјелатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе народа и народности Републике Србије. Ово признање се додјељује од 1976. године. О добитницима су одлучивали Милован Витезовић, предсједник жирија, Живорад Ајдачић, генерални секретар, и проф. др Зоран Аврамовић. ЧЕТВРТО ПРИЗНАЊЕ ЈЕ РУСКИ ДРЖАВНИ ОРДЕН ТРЕЋЕГ СТЕПЕНА: Добитник је руског државног ордена којег му је додијелила Општеруска друштвено – државна организација – добровољна заједница за помоћ војсци авијацији и флоти Русије- ДОСААФ, организација на чијем се челу савјета налази министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу са најближим сарадницима.Ово признање додијељено је најзаслужнијим појединцима за подизање споменика маршалу Жукову у Беранама.

-Орден за заслуге III степена ДОСААФ-а Русије добио је и Горан Киковић, некадашњи предсједник СО Беране и садашњи потпредсједник СО Беране. Поред њега орден за заслуге III степена ДОСААФ-а Русије добили Јасмина Ђукић, некадашња секретарка СО Беране, Велимир Бато Ђуришић, некадашњи одборник у СО Беране и одборник у СО Беране и предсједник комисије за спровођење и праћење реализације скупштинске одлуке о подизању споменика Георгију Жукову и Лексу Саичићу, Борис Боричић. Орден за заслуге ИИ степена ДОСААФ -а Русије добио је и Небојша Јушковић,предсједник ДСЈ, појашњава Оташевић.

Извор: srpska24.me

Нема коментара

Напишите коментар