Иницијатива за „Изградњу меморијалног центра у Грмовцу за све пострадале у ратовима од 1991–2004. године“

Удружење грађана Грмовац, које је основано 2017. са циљем да помогне суграђанима у борби за достојанствен живот, упутило је градским и државним институцијама иницијативу за  „Изградњу меморијалног центра у Грмовцу за све пострадале у ратовима од 1991–2004. године“. Он би се налазио на плацу облика издуженог трапеза (правац пружања сјевер–југ) приближних димензија 22 м са 80 м кога са сјеверне стране тангира Аутопут Е-70, а са јужне стране локална улица Нова 4.

Како нам је рекао предсједник Удружења Валентино Поповић жеља да се овај меморијални центар изгради постоји већ годинама.

Дугогодишња је тежња становника Грмовца да се обиљежјем подсјећамо и одужимо свим херојима и свим невино страдалим људима у ратовима који су задесили српски народ на просторима бивше Југославије. Локација планираног објекта није нимало случајна јер је Грмовац прво насеље оформљено од српских избјеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Идеја је да ово насеље добије спомен-парк на улазу у Грмовац недалеко од аутопута који би у свом саставу имао велелепни крст, спомен зграду, плато, ограду, расвјету и представљао јединствено обиљежје страдања српског народа у Олуји и Бљеску које би било видљиво за милионе људи који пролазе аутопутем. Грмовац представља мјесто које је избјеглицама из Хрватске послужило као прво, а многима и једино уточиште по доласку у Београд у колони 1995. године.

– Млади архитекта Оливер Миловић је парк представио симболично као брод који представља цјелокупан страдални народ, на челу са велелепним крстом који као јарбол плови ка спасењу. Спомен-соба представља мјесто страдања и ужаса која је симболички представљена у кружном облику са тематским цјелинама страдања српског народа у акцијама Олуја, Бљесак, Милосрдни анђео, Мартовски погром… приказаним у фотографијама и филмовима и цртежима школараца. План је да спомен-соба буде музејског мултимедијалног карактера отворена за многобројне посјетиоце – рекао је Поповић.

 

Валентино Поповић наглашава да иницијативу шаљу уочи тешких 30 година од страдања српског народа и његовог напуштања вјековних огњишта.

– Надамо се и искрено очекујемо да ће сви невино пострадали добити мјесто сјећања, а ми живи утјеху да њихове жртве нису биле узалудне бранећи све нас од сваког облика зла.

Чланови Удружења су се прије извјесног времена окупили како би се договорили о даљим корацима везаним за иницијативу.

За овај подухват им је сада потребна подршка институција за најважнији почетни корак, а то је добијање дозвола за локацију и изградњу меморијалног центра као и велелепног крста. Те су стога своју иницијативу послали кабинету градоначелника Београда проф. др Зорану Радојичићу, Гаврилу Ковачевићу предсједнику општине Земун и Кабинету Александра Вучића предсједника Републике Србије, а план је да се иницијатива достави предсједнику Скупштине Републике Србије, министарству Културе, и другим институцијама који би, надају се, подржали њихову иницијативу.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар