Удружење Врбљанаца одржало годишњу Скупштину и дружење у МЗ Старо Ђурђево, код Темерина

Удружење Врбљанаца обиљежило је 15 година постојања и тим поводом је дана 25.05.2019. године одржана 15. по реду годишња Скупштина у Месној заједници Старо Ђурђево. Скупштину је отворио предсједник Управног одбора Драган Којић и истој су присуствовали предсједник Удружења Душан Ђурђевић, секретар удружења Слободан Пролић, као и чланови Скупштине из Београда, Сомбора, Новог Сада и Темерина, укупно 24 члана. Скупштина је почела химном “Нема раја без роднога краја“ коју су заједно отпјевали присутни чланови. Након химне, Драган Којић је предложио Дневни ред – Избор радних тијела Скупштине (Избор радног предсједништва, избор верификационе комисије и Избор записничара), Извјештај верификационе комисије, Извјештај о раду Удружења и Управног одбора, Извјештај о финансијама, Извјештај о Плану активности за наредни период и разно. Дневни ред је једногласно прихваћен и Којић је о свакој тачки Дневног реда изнио суштинске податке. У наставку говора, Којић је саопштио да су у периоду од претходне Годишње Скупштине одржане три сједнице Управног одбора Удружења Врбљанаца, односно у сваком кварталу по једна. Нагласио је да су у поменутом периоду извршене све Законом прописане активности везане за рад Удружења.

Када су у питању активности Удружења, од значаја је чињеница да је оно учествовало на Данима Републике Српске у Србији, као и то представници Удружења редовно учествују у активностима Савеза Крајишких Удружења. Поред наведеног, Удружење Врбљанаца одржава добре контакте и размјењује посјете са блиским и сродним удружењима из Републике Србије и Републике Српске. Којић је саопштио и то да је у сарадњи са Општином Рибник организована манифестација Госпојински дани у Врбљанима и том приликом су одржани турнири у шаху и одбојци. Обиљежена је годишњица оснивања Удружења дана 15.03.2019. године када је одржана сједница Управног одбора и након тога је у сали Мјесне заједнице Старо Ђурђево организован коктел коме су поред руководства удружења и чланова, присуствовали и представници установа, организација, спонзора, донатора и пријатеља Удружења. Поводом обељежавања стогодишњице постојања Месне заједнице Старо Ђурђево, Удружење Врбљанаца је добило плакету. У оквиру Ускршњих сусрета у Темерину је 11.05.2019. године одржан турнир у малом фудбалу на којем су учествовале екипе Гакова, Црвенке, Врбљана, Рибника и Темерина и у плану је да турнир постане традиционалан.

Након сумирања званичних активости и података о раду Удружења у претходном периоду, водили су се разговори по темама важним за Удружење. Једна од тема била је помјерање датума Скупштине и окупљања за март мјесец, када се обиљежава Дан оснивања Удружења што је у току Скупштине прихваћено већинским гласањем. Поред наведеног, кроз говоре које су држали поједини чланови сазнали смо колико су присутни чланови заинтересовани за унапређење рада и активности Удружења. Том приликом, замјеник предсједника Управног одбора Илија Томић се јавио за реч и саопштио да се активности удружења морају појачати, да је потребно додати још снаге, да потомци не забораве одакле су им преци, што је један од циљева удружења.

Томић је навео да је родно мјесто већине чланова, село Врбљани, остало да функционише иако је тамо остало да живи око 600 људи, али Удружење Врбљанаца улаже напоре да живот тамо опстане. Функционише Основна школа, Мјесна заједница, гради се сала за прославе поред цркве за коју се вјерује да ће се користити у будућности. Такође, постоји интересовање локалне заједнице, односно Општине Рибник за Врбљане и постоје сви услови да се помогне се селу и да активности које се одигравају, а везане су за наведно село, добију национални и регионални карактер. Томић је присутне подсјетио да је сарадња између опптине Рибник и Темерин заживјела и да је треба даље његовати и унапређивати на свим нивоима како спортском, тако културном и привредном. Веома важне манифестације у Врбљанима се одигравају поводом Петровдана и Велике Госпојине и ти дани су познати као Петровдански и Госпојински дани када доста чланова Удружења одлази у Врбљане како би увеличали наведене празнике.

У наставку обраћања чланова Удружења, интересантно је било чути виђење и мишљење једног од оснивача Удружења Врбљанаца, Митра Миљановића који се јавио за ријеч како би пренио своја искуства везана за рад Удружења. Миљановић је саопштио да је он од првог дана укључен у Удружење и да постоје два принципа која су веома важна за његов рад. Први принцип је да се чланови између себе друже, упознају, да се износе захтиеви у складу са могућностима, а други принцип се односи на учвршћивање веза за селом из којег велика већина чланова води поријекло, односно са Врбљанима и да се, када већ постоји воља код општинских органа Рибника и Темерина за сарадњом, та сарадња његује и унапређује. Миљановић је још једном истакао да су то два најважнија принципа и да сви чланови једнако морају да допринесу да везе буду што чвршће, боље и свестраније.

Чланови су скренули пажњу на потребу укључивања младих у рад Удружења и потребу подмлађивања, како чланства тако и руководства. Наравно, искусни чланови треба да буду ту, али подмладак је веома битан за опстанак Удружења и потребно је заинтересовати што више младих људи који воде поријекло из Врбљана да се прикључе и укључе у рад Удружења. У том смислу, интересантан је био приједлог Зорана Свитића који је саопштио да се, како би се млади мотивисали, након завршетка турнира који се организују у фудбалу награде дијеле у току вечери окупљања, како би млади присуствовали прослави и чули и осјетили пјесме краја из којег воде поријекло. Такође, додао је да би било добро у такмичења увести и нове дисциплине у којима ће одмјеравати снаге и мушка и женска популација како би се и на тај начин утицало на повећање броја чланова.

Од предсједника Удружења Врбљанаца, Душана Ђурђевића, који је са пет година дошао из Врбаљана у Републику Србију, сазнали смо да се Скупштина Удружења одржава једном годишње, док се дружења организују чешће и то по градовима у којима живе људи који су дошли из Врбљана. Људи су из Врбљана у Републику Србију долазили из два разлога да се школују или су колонизовани. Први човјек из Врбљана је у Темерин дошао 1952. године и у Темерину су Врбљанци најбројнији. Између Темерина и Рибника постоје добре везе у области привреде, културе, спорта и пре двије године дошло је до побратимљења ове двије општине у чему је Удружење Врбљанаца одиграло кључну улогу. Ђурђевић је саопштио да је он често у Врбљанима и да сваку прилику слободног времена користи како би отпутовао у своје родно мјесто.

Када је у питању рад Удружења, Ђурђевић је предсједник истог три године и замисао и основна сврха је рад на омасовљавању Удружења како у Темерину тако и ван Темерина, са људима који ће својим идејама и делима унаприједити његов рад. Поред тога, циљ Удружења је сарадња са завичајем и другим удружењима Срба у Републици Србији и Републици Српској, повезивање са људима из завичаја који су на раду у иностранству, ради међусобног помагања, неговање обичаја и очувања завичајног идентитета као целине, пружање помоћи члановима удружења, успостављање контаката и пословно повезивање завичаја са општином Темерин, као и организовање предавања, међусобних информисања, завичајних састанака, другарских вечери и прела.

Након завршетка Скуштине, дружење чланова настављено је у ресторану “Fox“ у Темерину где је присуствовало око 150 чланова и гостију Удружења Врбљанаца.

Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар