milenko avramovic 1

Умро предсједник Завичајног удружења Бирач – Дрина Миленко Аврамовић

Предсједник Завичајног удружења Бирач – Дрина Миленко Аврамовић умро је током одржавања Четврте завичајне вечери Бирчана и Подрињаца која је одржана у суботу 12. марта 2016. године у ресторану Форс у Београду. Нешто прије поноћи Миленко Аврамовић је доживио срчани удар а екипа хитне помоћи је учинила све да га спасе. Нажалост, није у томе успјела. Напустио нас је један добар човјек и борац за истину и правду. Сахрана Миленка Аврамовића биће у четвртак 17. марта 2016. године у 13 часова на новом Бежанијском гробљу. Опело је у 12 .30 часова а окупљање од 12.15. часова.

Миленко Аврамовић је рођен 1959. године у селу Вуковићи, општина Милићи. Био је пуковник Војске Републике Српске у пензији и активни учесник рата у БиХ од 1992. до 1995. године. Миленко Аврамовић је био богат књижевни стваралац који је током свог живота написао низ романа (Одложено вјенчање, Бићу дио тебе, Љубав у загрљају смрти, Стена љубави). Свакако капитално дјело Миленка Аврамовића је роман Мајка. Инспирацију за књигу добио је након његовог посљедњег сусрета са генералом Ратком Младићем и официрима Војске Републике Српске, на којем им је Младић саопштио да су за стварање Српске најзаслужније мајке које су изгубиле синове. Циљ овог антиратног романа јесте да свакоме смучи рат. Порука је да је ту несрећу изазвао неко ко је дошао са стране, наметнуо рат, руководио њиме и на крају одлучио како ће га и када завршити, као и да нема веће љубави од мајчинске љубави према дјеци. Говорећи о инспирацији за роман, Миленко Аврамовић је рекао да је Младић послије смотре маневарске бригаде у Власеници обећао официрима да ће саопштити ко су најзаслужнији за стварање Републике Српске. „Ми смо били убеђени да смо то ми и питали се какав ће бити редослијед подизања одликованих официра, али на ручку који је Младић организовао, он је подигао четири мајке које су изгубиле по три сина“, рекао је Аврамовић. Он је додао да је Младић тада одржао један дирљив говор и да никада неће заборавити сцену када је те мајке Младић загрлио и почео да плаче, рекавши „Мајке, ја немам више ништа да вам дам, осим мојих суза“, на шта су и официри заплакали заједно са мајкама и Младићем.

На Четвртој завичајној вечери Бирчана и Подрињаца, прије трагичне смрти Миленка Аврамовић, наступили су чланови КУД-а „Ћирило и Методије“ из Бусија. Међу гостима били су присутни, између осталих, начелник општине Власеница Драгослав Тодоровић, представнци општине Милићи, предсједник Српске народне партије Ненад Поповић који је родом из регије Бирач и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта. Програм је водила секретар Завичајног удружења Бирач-Дрина Весна Вуковић. Регија Бирач или средње Подриње обухвата територије општина Зворник, Осмаци, Шековићи, Власеница, Милићи, Братунац и Сребреница.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2513″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1458069040244″]
Нема коментара

Напишите коментар