Уређење партизанског гробља на Петровој Гори

Прошле је суботе било радно на Петровој гори – уређивало се гробље уз партизанску болницу, средишњи дио некадашњега Меморијалног парка. Радну су акцију организирали чланови Хрватско-руског друштва пријатељства из Војнића на челу с предсједником Душаном Црнковићем те вељунска удруга жена Кордунашице предвођена Татјаном Вујичић Влачић, уз подршку карловачке професорице Татјане Протулипац, крњачког начелника Дејана Михајловића и дожупана Мирка Мартиновића.

Двадесетак акцијашица и акцијаша, међу којима и дугогодишњи директор Парка Миле Дакић, добрано је морало засукати рукаве како би се могло прићи партизанском гробљу зараслом у коров. Посебна је пажња притом, казао нам је карловачки дожупан, посвећена гробовима др. Марије Шлесингер и Јакова Крањчевића Браде, оснивача петровогорске болнице, заштићеног добра РХ.

– Код централне партизанске болнице и гробља затекло се и десетак туриста, којима је професорица Протулипац одржала кратко предавање о значењу овог склопа у Другоме свјетском рату, а који би данас, да је воље, могао бити покретач туристичког развоја овога краја – рекао  је дожупан за „Портал Новости“.

Дакић, аутор двадесетак различитих књига и публикација о Петровој гори, подсјетио је да је поред централне болнице, основане у коловозу 1941., било још седам подручних болница, а уз њих апотека и бројне радионице, од кожарске преко ковачке до оне тискарске, гдје је штампан тадашњи Вјесник. Кроз болницу је тијеком рата прошло око пет хиљада рањеника, а на гробљу је сахрањено 1.050 особа.

Судионици и организатори акције жељели су својим залагањем упозорити на цјелокупну повијесну и културну вриједност Петрове горе још од римског доба, погибије хрватског краља Петра Свачића, подизања самостана католичких павлина, засједања ЗАВНОХ-а у оближњем Топуском, али и изнимне природне љепоте тога краја. Заједнички им је закључак да што прије ваља покренути активности којима би се шира јавност у што већој мјери изнова или по први пут упознала с тим посебностима, придоносећи тако не само туристичком него и економском напретку данашње Хрватске. На крају напорне радне суботе, вриједни су акцијаши почашћени традиционалном ‘посластицом’, грахом из заједничкога казана.

Вест преузета са: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар