Усташки симболи и симболи Азова у Карловцу

У Карловцу су насликане ознаке ХОС-а са шаховницом каква је кориштена у Независној Држави Хрватској и украјинског батаљона Азов, а Савез антифашистичких бораца и антифашиста истиче да је ријеч о величању фашизма.

Предсједник Удружења антифашиста града Карловца Мирослав Делић истакао је да је разлог поновном величању усташтва то што држава не санкционише усташке узвике и ознаке.

Он је указао да је забрињавајући тренд видљив и на сваком концерту Марка Перковића Томпсоновом, па и на недавном у Карловцу, гдје тинејџери узвикују усташке пароле.

Делић сматра да „владајући својим нечињењем пуштају да зло расте“ и нагласио да није случајно то што је сада, уз усташке симболе, освануо и графит Азов.

– На сваком државном догађају редовно гледамо скандалозна усташка обиљежја којима се слави злочиначки режим. Навијачи на стадионима, свјесно или подсвјесно, подржавају ксенофобичку и расистичку идеологију кроз поздрав `за дом спремни`, те притом величају усташки режим који је одговоран за најгоре злочине против човјечности у историји свијета – рекао је Делић.

Он каже да ознаке ХОС са усташким обиљежјем и Азова стоје најмање два дана на уређају за регулацију рада семафора преко пута основне школе у карловачком насељу Турањ.

Делић је увјерен да полиција у конкретном случају може, ако жели, да пронађе ауторе графита који није настао у тренутку, а на саобраћајници постоје и камере.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар