Усташтво цвијета у комшилуку: Градоначелник Дубровника позирао у мајици с усташким поздравом

Дубровачки градоначелник Мато Франковић направио је селфи обучен у маскирну мајицу која на рукаву има грб ХОС-а. Он је селфи објавио јутрос на свом Фејсбук сторyју уз пјесму Томислава Ивчића „Тамо гдје сам рођен“.

На грбу ХОС-а налази се усташки слоган „За дом спремни“.

Франковићу иначе ово није први пут да заговара ХОС-ов грб с усташким поздравом.

Не види ништа спорно у ХОС-овој ознаци

На улазу у дубровачко насеље Мокошица налазе се графити бригадирских постројби, међу којима је и ХОС. „За дом спремни“ тако дочекује све оне који улазе у најмногољудније градско насеље.

Франковић је више пута бранио прво исцртавање, касније уопште постојање тог графита, пише Индекс.

„Ради се о ХОС-овој ознаци и не знам што је у томе спорно“, објаснио је Франковић 2017. године за Дубровачки вјесник.

„Додао је како је чињеница да је ХОС бранио град 6. просинца 1991. године управо када се догодио најтежи напад на Дубровник у његовој повијести на тврђаву Империал на Срђу. „Ако нам тада нису сметали, не знам зашто би њихова ознака некоме сметала данас“, додао је градоначелник Дубровника Мато Франковић.

Страдуном одјекивало ЗДС

Осим тога, рецимо и да је Франковић градоначелник који је организовао концерт усташке „иконе“, Марка Перковића Томпсона на Страдуну 2019, поводом Дана дубровачких бранитеља, кад је цијелим Страдуном одјекивало „За дом спремни“, али и кад је развијена велика застава ХОС-а на којој стоји усташки поздрав.

У сваком случају, како пише Индекс. хр, не чуди уз све наведено да дубровачки градоначелник говори како су партизани „такозвани ослободитељи“, али и узрочно-посљедично онда не чуди превише ни да дубровачки матуранти Страдуном урлају „За дом спремни“.

Аустрија забранила грб ХОС-а

Подсјетимо и што о грбу ХОС-а мисли, на примјер, Аустрија. Аустријска влада је у децембру прошле године службено донијела одлуку о забрани усташког знамења у Аустрији, а све због вишедесетљетног окупљања на Блајбургу, које Аустрија у оваквом облику жели забранити.

Зелени, који су с конзервативном Народном странком дио аустријске владајуће коалиције, у свом саопштењу за медије нарочито апострофирали забрану симбола ХОС-а, који описују као „новију фашистичку организацију“ у односу на оне из Другог свјетског рата.

„Бит ће забрањени не само историјски фашистички симболи, значке и заставе усташа већ и оне скупине које се позитивно односе према усташком фашизму. То посебно укључује оне ХОС-а (Хрватске обрамбене снаге), заједно с другим подорганизацијама и насљедницима усташтва.

ХОС није био само назив усташке војске до 1945. године већ и хрватске паравојне постројбе (1991.-1993.) која се истиче бројним изравним и позитивним референцама на хрватски фашизам“, поручили су тада аустријски Зелени.

Извор: ИН4С

Коментари
  • Do kada ce vise Srbi cviliti na svaki ustaski prdez

    недеља, 26. јун 2022.
    • НЕ ЦВИЛИМО, САМО ВАС СНИМАМО….

      недеља, 26. јун 2022.

Напишите коментар