Замјеница градоначелника Глине: Хрватска није изградила ниједну кућу на Банији

Хрватске власти још нису изградиле ниједну кућу на Банији, подручју погођеном земљотресом, изјавила је данас замјеница градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић и додала да се у Глини ништа није промијенило у односу на прошлу годину.

„Није се ништа промијенило у Глини. Држава већ три мјесеца гради једну кућу. Ко је изабрао извођаче радова, јесу ли ти људи неспособни… Не знам шта се догађа“, истакла је Бакшић Митић за загребачку Н1 ТВ.

На подручју Глине је више од 1.500 неупотребљивих објеката, а још ни једна кућа није изграђена, додала је.

„Чекамо годину и по да бисмо почели обнову. Људи су већ друго љето у контејнерима којих је преко хиљаду. Још имамо породице које живе у уредским контејнерима, 17 мјесеци немају гдје да се окупају“, рекла је она говорећи о услови у којима живе људи који су изгубили све у земљотресу.

Нагласила је да већ три мјесеца води борбу за куће које треба срушити.

„Нови министар грађевинарства је посјетио Банију, обавили смо разговор, двије куће су срушене. Сад се чека рушење још двије. Људи немају од чега да плате рушење. Ако смо нашли приватне донаторе, зар није држави у интересу да се то обави и људи уселе у нове куће“, упитала је Бакшић Митић.

Они који могу обнову домова раде сами јер више не могу да чекају.

„Барем да им платимо материјал. Све новце смо потрошили за плаћање елабората и инжењера“, рекла је замјеница градоначелника Глине.

Почела је обнова двије геодетске зграде, дома за старије и немоћне, а обновљена је и стара зграда дома здравља.

„Жалосно је што није почела обнова средње школе. Ове године се најмање дјеце уписало у први разред, зими је хладно, смрзне се вода, а љети је неиздрживо“, истакла је, између осталог, Бакшић Митић.

Нема коментара

Напишите коментар