АКТУЕЛНО:

Веселили се Крајишници у Панчеву

У Панчеву  у ресторану Чиле је 24. новембра одржано традиционално 36. Крајишко прело у организацији Удружења Срба из Републике Српске и Републике Српске Крајине.  Ово Удружење сваке године окупља све већи број људи који су свјесни значаја очувања културног насљеђа и сабрања одолијевајући времену преко три деценије.

Присутнима се обратио и најстарији члан Удружења Вукашин Даничић који се ово вече нашао у улози здравичара.

Предсједник Удружења Сава Мирковић изразио је задовољство што су се окупили у великом броју те поздравио домаћина власника ресторана Чиле и његово особље, спонзоре који су помогли у организацији прела и све госте.

– Захваљујем се овом приликом нашем главном спонзору фирми Минесал и власнику Милету Грујићу који је финансирао наградно путовање у Грчку. Нашем удружењу је превасходно циљ да окупља наше људе који су поријеклом преко Дрине како бисмо заједничким снагама сачували наше обичаје, културно насљеђе, сјећање на претке, на наша страдања, како би наши потомци знали одакле потичу и шта су њихови преци преживјели да би они били ту гдје сада јесу.

Потпредсједници Удружења Мирослав Медић и Милорад Малић не губе ентузијазам и послије толико година и активности у Удружење, већ и даље са много енергије чине све да Удружење одолијева времену.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је да му је велика част и задовољство што присуствује 36. Крајишком прелу у Панчеву.

– Стално јачање културног и духовног јединства српског народа треба да буде један од главних циљева како Републике Србије, тако и Републике Српске , без обзира на постојеће државне границе. Заједништвом да се боримо против подјела у нашем народу. То значи да морамо да чувамо наш српски језик, наше ћирилично писмо, да славимо крсну славу и окупљамо се око Српске православне цркве, да чувамо наше обичаје, традицију и културу. По узори на наше претке његујемо породичне вриједности, али и сјећање на наше страдале у два свјетска рата и деведесетих година прошлог вијека.

Линта поручује да српски народ никада није водио освајачке ратове и да се Срби морају борити за истину.

 

Овом приликом је академик проф. др Сокол Соколовић уручио слику као поклон предсједнику Сави Мирковићу и Удружењу Срба из Републике Српске и републике Српске Крајине.

– Узбуђен сам као прави Србин, што мислим да се дешава и у вашем срцу. Ово није мјесто окупљања, ово је више од тога. Ово је светковина нас Срба који смо најјачи када смо овдје, а најјачи јер нас има. Нико нам не може ништа, јер смо јединствени. То што покушавају да нас разједине, то је само резултат тога да смо још увијек зрео, стабилан, патријахалан и квалитетан народ – рекао је Соколовић и захвалио се предсједнику Удружења што га је позвао на ово величанствено вече гдје се људи повезују и стварају дивне идеје.

Присутне је поздравио и предсједник пријатељског Удружења Мркоњићана Славко Самарџија и овом приликом предсједнику Удружења  Мирковићу поклонио књигу Трагом перјанице.

– Ради се о култури нашег краја и кроз књигу сам покушао да објасним оно најсвјетлије, а то је ко су мајке, ко су Српкиње које рађају српске војнике, српску културу.

Ово вече су подржали и донатори и спонзори, те је организована и томбола са преко 40 награда.

Присутни су уживали у завичајној пјесми крајишке групе Мајкани, као и Ранка Станића Џимија и пјевачице Николине које је пратио оркестар Страле бенд. Пун подијум и весела и насмијана лица гостију били су прави доказ да су се организатори потрудили да ово вече остане у најљепшем сјећању свим гостима до сљедећег сусрета нагодину.

Послије успјешно организованог прела чланове Удружења очекује организовање Српске нове године, али и прољећног Крајишког прела.

Програм је водила шармантна Милица Медић Ивановић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар