АКТУЕЛНО:

СИЈЕЛО БИЛЕЋАНА – Тијана Бошковић поклонила дрес у хуманитарне сврхе

Традиционално сијело Билећана одржано је и ове године у суботу 25. новембра у ресторану Дома Војске. Завичајни клуб Билећана у Србији успио је да окупи своје земљаке и бројне пријатеље Билеће који већ годинама радо присуствују овом скупу. Ово сијело памтиће се по богатом културно-умјетничком програму, вриједним наградама на томболи, као и хуманитарној аукцији дреса Тијане Бошковић.

Скуп је почео благословом свештеника, протојереја-ставрофора Хаџи Сретена Младеновића , који је нагласио да му је част што је међу Херцеговцима и колико цијени нашу родну груду.

Програм је отворила пјевачка група „Ерцеговина“ из Сечња.

Испред Завичајног клуба присутнима се обратио председник Миодраг Михи Дунђеровић.Он је истакао значајне акције које клуб спроводи дуги низ година. Клуб је помогао својим Билећанима током епидемије корона вируса шаљући бројне пакете, откупљена су дјела Рајке Мерћеп захваљујући добротворима, најбољи средњошколци и студенти се награђују, а клуб подржава и бројне хуманитарне акције које покрећу удружења у Билећи.

Председник Скупштине Клуба Слободан Цуцо Вујовић говорио је посебно надахнуто о првом сијелу Херцеговаца које се одигравало на истом мјесту прије педесет година. Изазвао је лавину емоција код присутних и подршку када је запјевао свима познату „Нема раја без роднога краја“.

Начелник Билеће Весо Вујовић из оправданих разлога био је спријечен да присуствује сијелу, а испред Општине Билећа скуп су уприличили савјетник начелника Милорад Војновић и замјеник начелника Никола Бајовић, који је поздравио присутне.

Да Сечањ и Билећа имају братске и нераскидиве везе потврдила је и дугогодишња пријатељица Сијела и Билећана, Брана Рудан која је гостима поклонила стихове о Херцеговини.

Сијело није прошло ни без представника Општине Звездара, Драгане Ђурић, која је истичући да њу на Херцеговину асоцира крш и драч , раштан, сир из мјешине и вино, добила громогласан аплауз.

Женска пјевачка група „Ерцеговина“ својом пјесмом разгалила је све присутне и оправдала зашто је „стална поставка“ окупљања Херцеговаца.

Завичајни клуб Билећана и ове године је наградио најбоље билећке студенте. Додијељене су три награде, а Управни одбор се приликом одлучивања водио искључиво оствареном просјечном оцјеном студената. Награде су добиле Душанка Бјелетић, Анђела Делић и Тијана Леро. Клуб је изрази велику захвалност свом добротвору, Раду Вујовићу, који несебично помаже удружење да награди студенте и обезбјеђује вриједне новчане награде.

Да наши млади и те како чувају нашу традицији, нашу пјесму и игру, доказ је дванаестогодишњи гуслар Дејан Милићевић који је дошао из родне Билеће да употпуни окупљање.

За добру музику и атмосферу и ове године био је задужен Боле Бенд из Гајдобре.

Није чудо што су Билећани са нестрпљењем чекали томболу, коју је водио Милан Комар, а Клуб се потрудио да захваљујући бројним донаторима обезбједи вриједне награде. Неке од њих су вечере у београдским ресторанима, викенд на Моску и у Будви, курс енглеског језика, вриједне слике и књиге, третмани у „Бали детоксу“, међутим највриједније награде су биле гусле, пршут из Билеће и статуа Патријарха Павла. Добитник гусала награду је прослиједио младом Дејану Милићевићу.

Врхунац вечери била је хуманитарна аукција дреса свима познате билећанке Тијане Бошковић.

Дрес је излицитирао Слободан Грубачић из Котора, а 50.000 динара је отишло је Фондацији Свети Вукашин у Билећи која помаже социјално угрожене, самохране породице и тешке болеснике од малигних и других болести који су без икаквих прихода.

Клуб је уручио захвалнице појединцима који су у протеклом периоду помагали рад клуба, захвалнице су добили: Неђо Тркља, Мирослав Тркља и Слободан Грубачић, а плакету је добила Тијани Бошковић. У име Тијане плакету је преузео њен отац Љупко Бошковић који је пренио поздраве Билећанима од Тијане. Међу гостима били су и др Петар Сворцан, директор Клиничко болничког центра Звездара, одборник Скупштине општине Билећа и извршни директор ХЕТ-а Слободан Чомић, Миодраг Милошевић, председник мјесне заједнице Сечањ, Томислав Попадић, директор Дома здравља Билећа, Миодраг Парежанин, директор Основне школе „ Петар други Петровић Његош“ и бројне друге званице.

Програм су водили Никола Тркља и Дајана Алексић.

Текст: Дајана Алексић
Извор: Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар