Весело и разиграно Банијско вече у Батајници

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда, синоћ је, 29. октобра 2022. године, у препуној сали Хаппинесс Евент Центра у Батајници, одржано Банијско вече. Друго овогодишње дружење окупило је велики број Банијаца и Крајишника из Србије и окружења али и из далеке Аустралије.

Својим присуством овај догађај увеличали су Гаврило Ковачевић предсједник Градске општине Земун, Бошко Радовановић, члан градског Вијећа општине Земун, Петар Шаула, предсједник Крајишког културног центра, Миодраг Жарковић, предсједник Завичајног клуба Славонаца, а специјална гошћа била је Ирена Јовановић, водитељка ТВ Хаппy, која је похвалила водитељски пар Завичајног удружења Банијаца Дану Богдановић и Далибора Јелића.

„Драги Банијци, Славонци, Крајишници, свака вам част! На позив Мирослава и Данице дошао сам вечерас овде и импресиониран сам бројем људи које видим у овој сали. Хвала вам што Завичајно удружење Банијаца и ви Банијци чувате традицију нашег краја, чувате наше обичаје и молим вас да тако наставите. Ми из Градске општине Земун сарађујемо са Удружењем Банијаца и трудићемо се да ту сарадњу подигнемо на још виши ниво јер желимо да у Земуну имамо репрезентативно удружење које ће окупити све Крајишнике да би сачували обичаје и традицију краја из ког смо сви, пре или касније, дошли. Хвала вам и желим све најлепше вама и вашим породицама и желим вам што више оваквих окупљања, дружења и забаве.“ – рекао је Гаврило Ковачевић предсједник Градске општине Земун у обраћању присутнима.

Предсједник Завичајног удружења Банијаца, Мирослав Ковјанић, поздравио је присутне и захвалио се што су се окупили у великом броју.

„Само прије пар мјесеци ја сам рекао „Видимо се догодине“, али на вашу жељу ми смо се окупили и вечерас. Ви нам дајте снагу вољу и елан. Ви сте наш вјетар у леђа.“ – истакао је Ковјанић.

Ковјанић је похвалио женску и мушку пјевачку групу који су на недавно одржаном фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту освојили друго односно треће мјесто.

„Желим овом приликом да поздравим представнике Градске општине Земун, на челу са предсједником Гаврилом Ковачевићем, са којима имамо већ дуго година изузетну сарадњу, који нам помажу, а надам се да ћемо тако и наставити.“ – закључио је Ковјанић.

У официјелном дијелу вечери, наступиле су женска и мушка пјевачка група „Банија“ те дјечја фолклорна секција „Завичајног удружења Банијаца“ и приказали традиционалну пјесму и игру Баније.

Након тога Банијци су се уз одличну храну, пиће и музику Ранка Станића – Џимија забављали до дубоко у ноћ, а приређена је и богата томбола чију је главну награду, вриједну 60 000 динара, добитник поклонио у хуманитарне сврхе.

Банијци видимо се догодине!

Извор: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар