Весело на 12. Банијском прелу у Суботици

С нестрпљењем се чекало на 12. Банијско прело у Суботици које је одржано у ресторану Спартак 15. маја. Уз тактове крајишких пјесама у извођењу Моме и додира, и Џимија Станића веселили су се Банијци до дубоко у ноћ.

У званичном дијелу вечери присутне је поздравио градоначелник Суботице Стеван Бакић и навео је да му је изузетна част и задовољство што је на Банијском прелу. Бакић се осврнуо на претходни период у којем је Банија много пропатила.

– Други свјетски рат, деведесете године прошлог вијека, а недавно и разорни земљотрес. Када говорим о патњама и страдањима мог народа код мене прораде посебне емоције. Мајка Србија, Српска православна црква и мој српски народ су за мене светиње.

Бакић поручује да се ствари морају назвати правим именима и да су авети прошлости и даље изнад нас и нису одустали од свог наума, а посебно за српски народ западно од Дрине.

– Морамо рећи истину хтјели су да нас искоријене. И на сву срећу нису успјели и надамо се да никада неће успјети. Сва патња и страдања српског народа осликана су у судбини Љубана Једнака кога је предсједник Србије Александар Вучић отргнуо од заборава, исказао поштовање и његова прича ући ће у наше уџбенике из историје.

Градоначелник је пожелио свима присутнима велику радост и весеље на крају свог обраћања.

Директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са србима у региону Душко Ћутило је подсјетио присутне на хумани гест када је делегација Банијаца заједно са њим обишла Петрињу, Глину, Двор и Костајницу и том приликом су однијели помоћ за та страдала подручја од земљотреса.

– Фонд је средствима Покрајинске владе додијелио 6.000.000 динара, град Нови Сад још три милиона динара како би се купио материјал за објекте који су оштећени у земљотресу. Веома је важно да у таквим приликама постоји сарадња са завичајним удружењима. Осим што његујете своју традицију и културу, чувате своје обичаје, и кроз овакве активности показујете да сте мост између два завичаја, између оног у којем живите данас и у којем сте некада живјели.

Миодраг Линта предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик наводи да су Банијци и други крајишки Срби доживјели деведесетих година прошлог вијека катастрофу библијских размјера.

– Протјерани су са вјековних огњишта, имовина им је уништена и отета. Многи су страдали. Без обзира на ту катастрофу они нису клонили духом, по узору на своје славне претке наставили су да се жестоко боре за себе и своје породице. Скућили су се, а притом нису заборавили своје обичаје, традицију и културу што доказује и ово Банијско прело.

Линта наводи да се бори уз подршку предсједника Вучића и Владе Србије да се рјешавају бројни проблеми крајишког народа.

– Да се отвори суштински дијалог са Хрватском, да се рјешава питање наших имовинских, стечених и статусних права, да се ријеши стамбено питање оног дијела протјераних Срба који још увијек живе у статусу подстанара или у нељудским условима. Борим се да се коначно свим крајишким борцима призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању, да се започне борба за међународно признање геноцида који смо доживјели у злогласној НДХ, да се сачувају српски ветерани од оптужница и од прогона хрватског правосуђа.

Линта наглашава да се мора инсистирати да се коначно процесуирају бројни злочини над српским народом.

Старјешина Храма вазнесења Господњег  Драган Стокин је благословио вечеру и подсјетио на оно шта је најбитније у свим историјским етапама, па и у овој, је да се не смије заборавити да смо браћа и сестре у Христу.

– То подразумијева да смо једни другима потребни. Човјек се на човјека ослања и брат на брата. Ако се волимо као браћа, одољећемо сваком искушењу. Дао Бог да се свуда радујемо и да прилике буду лијепе – рекао је отац Драган нагласивши да код Банијаца долази као код најрођенијих.

Ове вечери су наступали и МПГ Крајина Суботица, КУД Младост и ЖПГ Банија из Пригревице и Виолета Радић.

Они који су били срећне руке могли су на томболи да добију вриједне награде. Телевизор и бицикл, поклоничко путовање на Острог и едицију књига Банија сабрана дјела  донирало је ЗУ Bанија Суботица, апарат за варење фирма Мидмас из Бачке Тополе, путовање у Сарајево, као и у Станишић и Бијељину  донирала је Суботица транс. Из Темерина је стигла шунка тешка 10 килограма фирме Мис Пан. Вила Стара бреза са Pалића поклонила је два ноћења. Ноћење у Суботици су поклонили власници апартмана Лукс и Mани Rоси. Унапласт баштенски сто. Ништа мање вриједне су биле и банијске кобасице и ракија и још многе  награде.

Банијској вечери су присуствовали и члан Градског већа Суботица задужен за област привреде, повјереник за избјегла и интерно расељена лица Рената Бабић, директор АД Тржница Бранислав Јока, помоћник градоначелника Марко Марић и Милан Радојчић предсједник Завичајног удружења Банија Нови Сад.

Весеље је трајало до дубоко у ноћ.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар