Одржана традиционална косидба у Бачком Добром Пољу

Домаћин 13. Војвођанске косидбе одржане 15. 5. 2022. године у Бачком Добром Пољу било је удружење “Војвођанска косидба“ на челу са предсjедницом Цвијетом Кнежевић. Манифестацију су подржали Општина Врбас, Фонд за избjегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Предсjедништво Републике Српске у Србији, Општина Котор Варош, Мjесна заједница Бачко Добро Поље, Туристичка организација Врбас и Савез Срба из региона.

Цвијета Кнежевић задовољна је што је косидба прешла у традицију, а према њеним ријечима, циљ је да се сачувају народни обичаји, али и да се повежу двије општине:

– Циљ манифестације је да се промовишу и сачувају стари обичаји који су од давнина служили за окупљање и међусобно испомагање земљака. Такође, било би лијепо да се омладина масовније укључује у косидбу јер је само на тај начин можемо сачувати од заборава – истакла је Цвијета Кнежевић.

Поред тога, циљ Цвијете Кнежевић приликом организовања косидбе је спајање Општине Котор Варош гдје је живјела и Општине Врбас гдје сада живи. Њена жеља је да се земљаци из наведених општина посјећују и чувањем традиције и обичаја још више споје. План је да се ове године косидба организује и у Котор Вароши.

Централни догађај манифестације је косидба у којој су косци одмјеравали своје умијеће кошења. Такмичење се одвијало појединачно и екипно. Брзина и спретност су критеријуми који издвоје најбољег косца. У појединачној косидби, међу сениорима титулу најбољег косца понио је Недељко Керлец, други је био Зоран Ракита, док је треће мјесто припало Мићи Мрђи. Међу ветеранима прво место заузео је Ђуро Керкез, други је био Драго Иванић, док је трећа позиција припала Рајку Мрђи. У екипном такмичењу прво мјесто је заузела екипа Рајца, друго мјесто Завичајно удружење Јањ, а на трећем мјесту је била екипа косаца из Маглића. Традиоционални ручак на откосу припремиле су вриједне жене из Бачког Доброг Поља. Поред косидбе, одржало се надметање у витешким играма: навлачење штапа, скок у даљ и бацање камена с рамена. Након завршеног такмичарског дијела и проглашења побједника, додијељене су медаље, пехари и захвалнице.

Ни ове године није изостао културно-умјетнички програм у којем су учествовали пјевачка група Културног центра “Цар Душан Силни“ из Фекетића, гуслар из Врбаса и пјесникиња Ранка Срдић Милић.

 

                                                                                                           Новинар Српског кола

                                                                                                                 Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар