Ветерани ФК Динамо из Будисаве, села поред Новог Сада, угостили репрезентацију ветерана Лике

ДРУЖЕЊЕ ИСПРЕД РЕЗУЛТАТА


Након готово двије године паузе, играчи Лике, који су до средине деведесетих своје фудбалско умијеће показивали на теренима Плашког, Коренице, Удбине, Доњег Лапца, Срба и Грачаца, поново су се састали и одиграли ревијални меч са својим домаћинима из Будисава. Мада кажу да на оваквим утакмицама резултат није важан, вриједи истаћи да су уигранији, а и нешто млађи, играчи Динама побједили селекцију Лике 8-3. По завршетку меча одржано је и традиционално „треће полувријеме“, уз пригодно послужење, хармонику, пјесму и подсјећање на нека љепша времена.

Иницијатори овог сусрета били су проф. Милан Трнинић, који је за овај сусрет и селектирао репрезентацију Лике,  и Милош Игњатић, потпредсједник секције ветерана Динама. Репрезентација Лике истрчала је на терен у новој опреми, коју је за ову прилику поклонио Србљанин Никола Веин и сам судионик овог меча.

 

УТАКМИЦА


По доласку у Будисаву, село двадесетак километара удаљено од Новог Сада, коме и административно припада, репрезентативци Лике су угошћени од домаћина како то већ обичаји налажу. Многи „Личани“ се нису дуго видјели, понеки чак од 1995. године, па је осим поздрава остало много тема за причу. Тиме овакви сусрети доприносе много више него приказано умијеће на терену, а касније, у току утакмице, видјело се да и поред неколико килограма вишка играчи нису заборавили фудбалске вјештине по чему су их, уосталом некад памтили навијачи, диљем личких терена. Лијепо вријеме и сјајно припремљен терен, одлични судија Јокић и стотињак присутних гледалаца, међу којима и некадашњи први оперативац Фудбалског савеза Јужне Лике и Сјеверне Далмације Миле Совиљ, пружили су врхунске услове за добру утакмицу.

У првих двадесетак минута, док су гости имали снаге, играло се углавном на средини терена, уз понеку прилику коју домаћини нису искористили. Падом снаге, а и концентрације код гостујуће екипе, головима Суботића, Миловца и Угарковића, ветерани Динама потврдили су своју доминацију на терену и повели 3-0. Завишић, некадашње вихорно крило Устаника из Срба, успио је да смањи резултат на 3-1 и то је све што су у првом полувремену гости учинили. У даљем току утакмице Митрић, Угарковић и Плавшић, наставили су канонаду домаћих, а резултат је голом, из оправдано досуђеног једанаестерца, смањио дугогодишњи капитен ФК „Грачац“ Душан Ђекић.

У међувремену, било је ту још много повезаних акција са једне и друге стране, добрих одбрана голмана, а вриједи истаћи голове Фирића и Суботића за домаћине и сјајан погодак Душана Ћука, такође некадашњег играча ФК „Грачац“. До краја сусрета, резултат се није мијењао, а мора се признати да је већина протагониста овог меча са олакшањем дочекала посљедњи звиждук судије и кренула на заслужено освјежење.

Непосредно по завршетку утакмице, сви учесници сусрета кренули су у просторије основне школе гдје је приређена вечера. Била је то прилика да се играчи из противничких екипа међусобно упознају, а Личани и испричају јер су на ову утакмицу дошли из различитих мјеста. Нису изостале ни поздравне ријечи представника једне и друге екипе Милоша Игњатића и Милана Трнинића, као ни добрих пјесама. Жељко Бурсаћ, капитен селекције Лике на овој утакмици, први је започео пјесму „Нема раја без роднога краја“, прихваћену од стране скоро свих присутних.

Текст и фотографије: РСК

 

САСТАВИ  И СТРИЈЕЛЦИ


ДИНАМО  –  ЛИКА 8-3

Стријелци Суботић и Угарковић (2), Плавшић Миловац, Митрић и Фирић за Динамо, а Завишић, Д. Ђекић и Ћук за репрезентацију Лике.

Динамо: Барбаш, Митрић, Игњатић, Плавшић, Мрђан, Суботић, Јевтић, Угарковић, Миловац, Стојић и Попоин (још су играли Миловац Д.Фирић, Вукашиновић и Митрић)

Лика: Ж. Ђекић, Тонковић, Р. Кљајић, Д. Кораћ, Д. Ђекић, Орлић, Трнинић, В. Ђекић, Ћук, М. Кљајић и Бурсаћ (још су играли В. Ђекић, Веин, Р. Кораћ, Ми. Кљајић, Дмитрашиновић, Влаисављевић, Брујић, Завишић и Вуковић).

Судија: Душан Јокић (Будисава)

 

ПРИЈАТЕЉИ И ЗЕМЉАЦИ ДОГОВОРИЛИ НОВИ СУСРЕТ


У току вечере присутнима су се обратили Милош Игњатић и Милан Трнинић.

Игњатић је, прије свега, упознао госте са основним историјатом села Будисаве и ФК „Динамо“. Истакао је да је село основано давне 1884. године и да су његови први становници били Мађари. Након многих миграција у 20. вијеку, прије свега, након двије колонизације, велики број људи дошао је у Будисаву из околине Прњавора и са подручја Јање (БиХ). Тако да их, по ријечима Игњатића, има по 1/3 од набројаних, а по посљедњем попису из 2011. године, Будисава је бројала 3656 становника.

ФК „Динамо“ основан је 1946. године и највећи успјех забиљежио је играјући у подручној лиги. Тренутно, први тим игра градску лигу Новог Сада, а ветерани, мада се званично не такмиче, редовно се састају два пута недељно и играју пријатељске утакмице са вршњацима из Каћа, Мошорина, Шајкаша и осталих сусједних мјеста. Игњатић је нагласио да је ФК „Динамо“ имао одличну сарадњу са ФК „ Грачаница“ из истоименог мјеста на КиМ, која је због добро познатог стања прекинута, али треба да се настави, као и са клубом наших радника „Бамби Пожаревац“ из Беча. Истакао је да су у овом селу поникли Славко Личинар, други стријелац у историји ФК „Војводина“ Нови Сад, Младен Тубак који је играо за Искру из Бугојна и Недељко Игњатић играч Оријента и Истре из Пуле. Такође је навео да су тројица ветерана са управо одигране утакмице Стојић, Угарковић и Суботић били стандардни играчи у Војвођанској лиги.

У име гостију, још једном се домаћинима на гостопримству захвалио Милан Трнинић, истичући да се нада да ће ова сарадња бити настављена. Рекао је да су и Личани имали сјајне фудбалере који су носили дресове некадашњих прволигаша бивше Југославије као што су Бранко Миљуш из Срба, играо у Хајдуку, Јован Дробац, поријеклом из Грачаца у Вардару, голмани Жакула и Шево су носили дресове Војводине и Рада, али и многи други.  У знак захвалности, Трнинић је ветеранима домаћина поклонио фудбалску лопту, а начелно је договорено да би се током зиме, у предивној дворани у овом селу, могао одржати турнир у малом фудбалу на коме би учествовале екипа свих пет некадашњих општина Лике и домаћина из Будисаве.

 

Нема коментара

Напишите коментар