Вирус корона блокирао Удбину.

Општина стављена у карантин!

У општини Удбина регистровано осморо заражених Личана, две десетине њих је у самоизолацији док се налази чекају за око четрдесет узетих узорака. Улице су празне и све је стало, људи су уплашени, али још увек нема места паници, поручује заменик начелника Удбине Милан Узелац.

Вирусом корона у последњих неколико дана заражено је осам мештана у Удбини. Због страха од могућег ширења заразе Штаб цивилне заштите Личко-сењске жупаније читаво подручје Општине ставио је у карантин. У Удбини је, за сада, регистровано осам заражених особа, двадесет и двоје је у самоизолацији, а узорци су узети од још четрдесет особа и њихови резултати се још чекају.

Све ово додатно је уплашило становништво ове личке општине, народ је у страху али паника неће придонети решавању ситуације, поручује заменик начелника Удбине Милан Узелац.

– За сада је ситуација таква да је вирус корона потврђен код осморо људи, али не знамо реално стање јер се чека на налазе и оних који су тестирани. Уведен је карантин за подручје читаве општине. Нико не сме напуштати Удбину, а они који уђу више не могу изаћи. Улице су пусте, нигде никога нема, али је народ уплашен, телефони стално звоне, многи страхују од могућности да су били у контакту са неким од заражених. Не смемо дозволити да нам паника додатно отежа ово стање јер морамо мислити о томе како ћемо даље функционисати и прилагодити се новонасталој ситуацији. Важно је да вирус није ушао у Дом за старије особе у којем се налази 75 корисника – каже Узелац.

Затворени Дом здравља, трговине, пошта, пекаре и месара

Атмосфера у Удбини, како каже Узелац, налик је најгорим сновима. Најгоре од свега је што, бар за сада, још нико не зна како ће се ствари даље одвијати и што нико не може предвидети наредне кораке. На границама општине постављени су заштитни пунктови који ограничавају кретање, а све трговине, пекара, пошта и Дом здравља су затворени, а највећи проблем је што су остали и без јединог дежурног доктора.

Препорука свима је јасна, сваки вид кретања строго је забрањен.

– Најгора ствар у свему је што људи већ праве различите теорије завере, како се и зашто све то десило овде. Осуђују се они који су заражени, што је недопустиво. Дежурни лекар је морао у изолацију јер је био у контакту са зараженим, а заменском доктору још није одобрен долазак. Иако је његов налаз негативан, епидемиолози не дозвољавају да се врати на посао. Поштар је такође у изолацији. Трговине су затворене. Иако залиха хране у објекту има за још наредних месец дана, ми још увек не знамо начин на који ће људи моћи до намирница. Једном недељно биће отворена само бензинска станица уз све мере предострожности, људе који ће дежурати у заштитним оделима. Приоритет нам је сада да видимо на који начин довести у функцију Дом здравља, трговину, пошту и месару јер без тога је тешко или немогуће функционисати – истиче Узелац.

У малој средини људи се углавном познају и чешће остварују контакте него што је то случај у већим градовима. Баш из тог разлога страх је још већи. Једна од позитивних особа је и млади ватрогасац са којим је неколико његових колега недавно гасило пожар, те су и они сада у карантину. Петоро ватрогасаца одвезено је у карантин у Грабовац и они ће отићи на давање брисева у Оточац. Тако је одлучио госпићки Завод за јавно здравство да би их се до завршетка анализе изоловало од њихових породица.

– Све нас је то изненада погодило и сада треба бити обазрив, чекати налазе преосталих и водити рачуна о контактима. Разумем страх код људи, али не смемо дозволити да нас паника обузме јер тако ништа нећемо решити. Док нисмо имали првог зараженог, само у једној смени сам имао преко три стотине позива људи који су звали за пропуснице или неке друге проблеме. Сада, од када смо у тоталном карантину, та бројка позива и проблема који се јављају не може се ни поредити са претходном – описује Узелац.

Ситуација озбиљна, али нема места паници

Поводом ситуације у Удбини огласио се и лички жупан и заповедник Штаба цивилне заштите Дарко Милиновић. Са конференције одржане на улазу у Удбину, Милиновић је поручио како је епидемиолошка ситуација сложена и озбиљна.

– Ситуација је врло озбиљна, али нема места паници. Увели смо карантин за општину Удбина и у складу са епидемиолошким подацима данас и сутра доносићемо даље мере – поручио је Милиновић.

За било какве прогнозе о развоју ситуације још увек је прерано и незахвално говорити. Узелац је својим сумештанима, у разговору за наш портал, поручио да остану смирени и прибрани, да не напуштају своје домове и не шире панику, те да чекају на упутства надлежних, верујући у то да ће преставници локалних власти учинити све да им се обезбеди оно најосновније за живот.

Он се још захвалио саборским заступницима из редова српског народа, политичким предстваницима и свим колегама који су га у овим тешким тренуцима за Удбину, контактирали, послали подршку народу Удбине и околних села те понудили сваки вид помоћи у складу са тренутном ситуацијом.

– Сваки позив подршке сматрамо важним, јер знамо да нисмо заборављени. То је сада и једини начин на који нам се може помоћи. Верујемо да ће се све ово ипак ускоро смирити и да ћемо, као и увек до сада, превазићи тежак период. У карантину смо, али ћемо издржати. Предаја никада није била опција код Личана – оптимистично поручује Узелац.

Преузето са: СРБИ.hr

Нема коментара

Напишите коментар