Вишеград: Обиљежен Дан руских добровољаца

На Војничком гробљу на Мегдану у Вишеграду обиљежен је Дан руских добровољаца. Њих 38 страдало је бранећи Републику Српску. Због обиљежавања, Тужилаштво БиХ је, након 28 година под притиском бошњачких удружења, формирало предмет.

На данашњи дан 1993. године код Вишеграда су погинула три руска добровољца, а више их је рањено. Тада, двадесетогодишњем Александру Кравченку страдање Срба на овим просторима било је мотив да се придружи Војсци Републике Српске.

– Велика трагедија наше браће српског народа. Никако нисам себи могао да нађем мир да не дођем и да помогнем – рекао је Кравченко.

Захваљујући руским добровољцима и њиховој храбрости, борбени морал српских бораца био је велик, присјетио се ратни командант Друге Подрињске бригаде ВРС Лука Драгичевић.

– Никада више нисмо доживјели ниједан пораз, мале губитке смо имали. Невјероватно је како је тај морал допринио успјеху борбе – додао је Драгичевић.

Осврћући се на предмет формиран у Тужилаштву БиХ, због обиљежавања Дана руских добровољаца, министар рада и борачко-инвалидске заштите каже – јасно је да је Тужилаштво БиХ исполитизовани инструмент у рукама бошњачких невладиних организација.

– Вјероватно Тужилаштво БиХ има времена на претек иако ме брине због чега предмете нису отворили и процесуириали злочинце који су починили злочин у Добровољачкој, Тузланској колони који су сјекли српске главе на Озрену заробљених војника и тиме чинили ратни злочин. Вјероватно им српске главе са Озрена нису биле довољне – сматра Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Тужилаштву би било боље да се бави муџахединима и злочинима над Србима, умјесто њиховим прогоном, рекли су из Удружења ветерана гарде „Пантери“. Иза формирања предмета у Тужилаштву стоји ОБА, која све који су имали икакве везе са одбраном Срба назива четницима и злочинцима, кажу представници Српске у институцијама БиХ. Из Удружења српско руског пријатељства Завет, које је било иницијатор за постављање споменика у Вишеграду, истичу да нико нема право да забрани Дан сјећања.

– Овдје су имена часних и поштених људи међу којима је било официра, студената, радника чак и један монах који је дошао овдје као добровољац – истакао је Саво Цвјетиновић предсједник Удружења српско –русе заједнице Завет.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се сваке године окупљају да се сјете браће Руса који су уз свој српски народ, као и увијек.

Дан руских добровољаца уврштен је у календар значајних историјских догађаја Републике Српске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар