Вучић: Сврставање на праву страну историје плаћено милионима живота

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас у Београду, на централној церемонији поводом националног Дана сјећања Србије на жртве Холокауста, геноцида и друге страдале код споменика жртвама еноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора Старо сајмиште, да је српски народ скупо платио сврставање на праву страну историје – али не новцем него милионима живота.

Говорећи о злочинима на Старом сајмишту, он је истакао да је Елеонора Рузвелт, супруга тадашњег предсједника САД, свједочећи о природи злочина над Србима, Јеврејима и Ромима, открила да ни она, а ни њен супруг у зиму 1941. и 1942. године нису вјеровали да је то истина и да су сматрали да је то пропаганда.

– Ми данас имамо документованих 17.016 невиних жртава логора Старо сајмиште са именима и презименима. Суочени са документима и свједочанствима преживјелих, ми не можемо, баш као ни Рузвелтови некада, да верујемо шта се овдје догодило за вријеме Другог свјетског рата. Све звучи као плод извитоперене маште и као кошмар из кога се морамо пробудити. Међутим, нормалног буђења из тог нашег кошмара нема, јер се тај кошмар зове сјећање – навео је Вучић.

Он је подсјетио да је Старо сајмиште прије рата било мјесто гдје су стизали први аутомобили и телевизори и да је важило за симбол цивилизацијских достигнућа да би наједном постало стратиште за Београђане и уз Бањицу једини нацистички логор који се налазио у граду.

– Овдје су злочинци примијенили бездушност Аушвица и сладострашће убијања попут онога из Јасеновца, који и данас представља најстрашније губилиште на простору бивше Југославије и једно од најужаснијих на европском тлу током Другог свјетског рата. Жртве Старог сајмишта и свих других губилишпта заслужују тихи и скрушени пијетет, као и памћење. На овом мјесту свака ријеч је сувишна и свака суза оправдана и недовољна – истакао је Вучић.

Према његовим ријечима, Старо сајмиште и остала стратишта сврставају српско становништво на праву страну историје.

– У оба свјетска рата нисмо били ни тужиоци, ни адвокати, нити порота, али смо били жртве“, нагласио је Вучић.

Он је објаснио да је важно да да се чува сјећање на страдале, али је, како је указао, значајно и да као потомци страдалника наставимо живот, знајући његову вриједност.

– То смо дужни нашим прецима и још више нашој деци. Србија жели мир и живот и себи и свима другима у овом тешком тренутку који је погодио свијет. Човјечанство нема право на трећи свјетски рат, макар га звали хладним. Живот мора да побиједи све препреке – поручио је Вучић.

Уочи церемоније у комплексу логора Старо сајмиште предсједник Србије открио је спомен-плочу јасеновачким жртвама.

– Од 1941. до 1945. године систем концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу био је наокрутнији део система терора у Другом светском рату. Многе јасеновачке жртве донела је река Сава до Старог сајмишта, који је од лета 1942. једно време функционисао као део јасеновачког система логода. Ову обалу повећујемо јасеновачким жртвама, на вечну спомен, а поколењима на незаборав – пише на спомен-плочи.

Вучић је потом положио вијенац на споменик жртвама геноцида, а на исти начин почаст страдалима одали су предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, министар Дарија Кисић у име Владе Србије, представници града Београда, дипломатског кора, као и удружења логораша и других организација која баштине сјећање на жртве злочина нациста и њихових помагача.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар