Вуковарски гимназијалци чувају идентитет и освајају награде

На међународном литерарном конкурсу огранка Вукове задужбине из Чачка ученици вуковарске Гимназије освојили специјалну награду и једно прво место.

Вуковарска гимназија и њени ученици под менторством професорке Љиљане Бајац Николић освојили су још једно у низу вредних признања на пољу писане речи и то на међународном литерарном конкурсу под називом „Млади чувари српске народне културе 2020”. На овом конкурсу вуковарска Гимназија учествовала је захваљујући позиву огранка Вукове задужбине из Чачка упућеном њеном вуковарском огранку.

На конкурсу који је био отворен од 26. октобра до 26. новембра право учешћа имали су сви ученици основних и средњих школа у земљи и иностранству са радовима написаним на српском језику и ћирилици. Пристигло је укупно 132 рада из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске и Италије, а стручни жири је Гимназији из Вуковара за 2020. годину доделио Специјално признање за очување српског језика и ћирилице под називом  „Млади чувари српске народне културе”.

Освајање ове награде својим квалитетним радовима омогућили су Сара АтлагићСергеј ВујчићМилица ВлаисављевићАлексадра МакевићБојан Недељковић и Ема Варга.

– Позив за учешће на овом конкурсу упућен је вуковарском огранку Вукове задужбине који смо ми онда проследили по свим нашим школама, тако да се на њега пријавило више школа са нашег подручја. Ми смо конкурисали са колективним радом на три теме. Прва је „Језик, вера и родољубље – Капија неосвојиве земље“, „Ко ти је дао очи помоћу којих душа твоја гледа?“ и „Савремени свет је непрегледна пустиња, у којој ипак може изникнути цвет“. Освојили смо два признања, једно специјално „Млади чувари српске народне културе” и наша Сара Атлагић је освојила прво место у категорији средњих школа – објашњава менторка вуковарских гимназијалаца проф. Љиљана Бајац Николић која је и председница огранка Вукове задужбине из Вуковара.

Похвале за добар рад и од руководства гимназије

Ове две награде нису и једине које су ученици вуковарске Гимназије који наставу похађају на српском језику и писму освојили ове године јер су у новембру на литерарном конкурсу „Ружица Радичевић“ одржаном у оквиру „Бранкових дана у Вуковару“освојили чак три награде. Прво место освојила је Сара Атлагић, треће Стефан Илић и као представник школе Бојан Недељковић.

– Награде смо освајали и прошле године и то на Међународном конкурсу „Језик моје мајке“, који су расписали часопис „Светосавско звонце“ и Међународни фонд јединства православних народа из Москве. Тамо је наша матуранткиња Јелена Лазић освојила специјалну награду „Цум лауде“ и то у конкуренцији 2.400 радова из девет земаља. Са осталим награђенима у оквиру стручне екскурзије „Стопама наших предака“ ишла је и на Крф, а њена икона Богодорице прошлог лета нашла се на насловној страници „Светосавског звонца“. И наш прошлогодишњи матурант Марко Савић је на међународном конкурсу Дани ћирилице који се одржава под покровитељством Министарства просвете Републике Србије освојио прво место и то у жестокој конкуренцији од 5.261 рада из 22 земље. Захваљујући тој награди Гимназија Вуковар је добила и специјално признање „Чувар српства“, а на истом конкурсу ученица Александра Грујић је 2013. године освојила треће место – подсећа професорка Бајац Николић.

Мотивисати ђаке на писање данас је веома тешко, али ученицима у настави на српском језику и ћирилици додатни мотив су управо теме конкурса као што су родољубље, православље, српски језик и идентитет.

– Сви они су уписали наставу на српском језику, а циљ те наставе је да чувамо наш језик и наш идентитет. Сви наши ђаци долазе из породица у којима постоји јак осећај за наш народни идентитет, језик и културу и они то кроз писану реч на најбољи начин испољавају, а још када за то буду награђени задовољство буде још и веће. Посебно ми је драго што је за овај нови успех на седници наставничког већа наша директорка Ђана Маровић Зеко јавно похвалила наше ђаке и мене као ментора. Вест о награди биће објављена и на интернет страницама Гимназије што нам заиста много значи – каже професорка.

Повезивање вуковарског огранка Вукове задужбине са огранцима из матице 

Од оснивања до данас вуковарски огранак Вукове задужбине успео је да се повеже са братским огранцима из матичне државе Србије који им редовно шаљу позиве за учешће на разним међународним конкурсима.

– У оквиру огранка оформили смо разне одборе и секције и имали смо доста планова који су ометени овом ситуацијом са вирусом. Нажалост имамо јако мало могућности да учествујемо на литерарним конкурсима који се организују у Србији пошто живимо и радимо у другој држави, али зато користимо сваку прилику када су конкурси међународног карактера да се на њих пријавимо. Надамо се да ћемо и ми у догледно време успети да организујемо један такав конкурс, само да се целокупна ситуација врати у неко нормално стање – каже проф. Бајац Николић која је и сама некадашњи ђак вуковарске гимназије коју је завршила 2004. године. Иначе, професорка Бајац Николић је по звању доктор филолошких наука, а професор ментор је од 2018. године.

На крају, важно је рећи да су на овом конкурсу посебно похваљени и ученици из Основне школе Негославци Анђела Златовић и Небојша Павић којима је менторка проф. Милица Шарчевић.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар