Заказано суђење хрватским пилотима за злочин на Петровачкој цести

Почетак суђења четворици официра-пилота Хрватског ратног ваздухопловства за ратни злочин на Петровачкој цести, почињен у „Олуји“ у августу 1995, заказан је за 26. децембар.

Посебно одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду, после данашњег припремног рочишта, заказало је почетак суђења четворици хрватских официра који нису доступни правосудним органима Србије.

Да ли ће им се судити у одсуству, одлучиће кривично-ванпретресно веће тог суда до термина предвиђеног за почетак суђења, пренео је Танјугу бранилац оптужених адвокат Александар Оленек.

Пуномоћник оштећених Душан Братић рекао је за Танјуг да је на данашњем припремном рочишту суд поступио по одредбама Женевске конвенције, која прописује да су све државе потписнице дужне да суде извршиоцима тешких кривичних дела против међународног хуманитарног права.

„Данас је један велики дан за идеју правде у читавом човечанству, а не само у Србији, јер је данас настављен поступак извршиоцима кривичних дела против међународног хуманитарног права, који су извршавали идеју и заповест о етничком чишћењу, а што је еуфемизам за геноцид“, поручио је Братић.

Он је рекао да је Србија показала да има своје тужилаштво и свој суд, те да у тим установама постоје људи који имају морални интегритет, јер су се одважили да поступају по закону и да суде, без обзира на страховите притиске Хрватске.

На припремном рочишту прочитана је оптужница и предложени су докази.

Потврђеном оптужницом обухваћена су четворица припадника хрватског ратног ваздухопловства: Владимир Микац (67) из Птуја, Зденко Радуљ (69) из Осијека, Жељко Јеленић (69) из Пуле и Данијел Боровић (64) из Вараждина.

На терет им се ставља да су извршили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва у саизвршилаштву.

Према наводима из оптужнице, оптужени су наредили авионске нападе на цивилно становништво, што је за последицу имало убиство и рањавање више цивила српске националности и панично бежање цивила према Србији, што је довело и до промене етничког састава Хрватске.

Микац је, поступајући по добијеном наређењу, наредио Јеленићу авионски напад на избегличку колону која се кретала у рејону у којем није било никаквих оружаних сукоба, путем Босански Петровац-Кључ, извлачећи се из Хрватске, са територије РСК, са простора Далмације и Лике.

Радуљ, такође поступајући по добијеном наређењу, издао је наређење оптуженом Боровићу за авионски напад на избегличку колону која се кретала у рејону у којем такође није било никаквих оружаних сукоба, путем Босански Нови-Приједор извлачећи се из Хрватске са територије РСК, са простора Кордуна и Баније.

Потом је Јеленић, поступајући по добијеном наређењу, наредио НН пилоту да користећи авион „миг 21“ нападне избегличку колону која се кретала путем Босански Петровац-Кључ, што је овај учинио 7. августа 1995. године у поподневним часовима.

Он је на подручју Општине Босански Петровац, у БиХ, најпре прелетео избегличку колону, која је до тада превалила више од 60 километара од границе са Хрватском, а потом окренуо авион и у повратку, иако је видео да се не ради о легитимном војном циљу, дејствовао ракетним ударима ракетама С-24 , намењеним за уништавање непријатељске живе силе, по избегличкој колони запрежних, путничких, теретних возила и трактора, којом приликом је убијено 10 цивила.

У том нападу је више људи рањено, од којих је до сада идентификовано 15 људи, а критичном приликом је више возила у колони уништено.

Боровић је, поступајући по добијеном наређењу, наредио двојици НН пилота да користећи два авиона „миг 21“ са аеродрома Плесо, изврше напад по избегличкој колони која се кретала путем Босански Нови-Приједор, што су и учинили дана 8. августа 1995. године у поподневним часовима у месту Сводна, Општина Босански Нови.

Они су најпре прелетели избегличку колону, која је до тада превалила више од 15 километара од границе са Хрватском, а потом окренула авионе и у повратку, иако су видели да се не ради о легитимном војном циљу, дејствовали из авионских топова и ракетним ударима ракетама С-24 по избегличкој колони, као и по цивилним објектима у близини пута, којом приликом су убијена три цивила.

У овим нападима, за сада је идентификовано 13 убијених особа, од којих је четворо деце, као и 24 рањене особе.

Извор: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар