АКТУЕЛНО:

Жал за полуфиналом

Завршена Европеада, Срби из Хрватске осми.

Фото: Спортско рекреативно друштво Срба у Хрватској

Европеада, фудбалско такмичење у којем играју репрезентације европских националних мањина, играна је у периоду од 28. јуна до 7. јула. Била је ово пета Европеада, а трећа на којој учествује репрезентација Срба из Хрватске која је ове године успела да уђе у четвртфинале овог такмичења. Наиме, српска репрезентација из Хрватске била је смештена у групу са Словацима из Мађарске и екипом Помак коју чине муслимани из Бугарске. У првој утакмици Срби су савладали Помак са убедљивих 24:0 што је до сада највећи резултат у свих пет одржаних Европеада.

За пласман у четвртфинале овог такмичења била је неопходна победа над Словацима из Мађарске која је и остварена резултатом 2:1 да би потом у четвртфиналу српски тим био поражен од домаћина Данаца из Немачке резултатом 2:1. У разигравању за пласман од петог до осмог места репрезентација Срба из Хрватске доживела је два пораза, најпре од Немаца из Пољске (2:0), а потом и од ривала из групног дела такмичења Словака из Мађарске и то тек након извођења једанаестераца (4:3) с обзиром да је у регуларном делу такмичења било нерешено 1:1.

– Немам шта да замерим играчима, борили су се колико су могли. Данас смо у првој утакмици, која нам је била јако битна за пласман, играли без играча који су јуче добили црвене картоне. Без њих двојице и оних раније повређених једва смо изгурали ове утакмице доигравања. Кад смо јуче изгубили ону више него важну утакмицу у којој смо ловили жељено полуфинале, екипа је била емотивно и у сваком другом погледу испражњена, па сам и очекивао да ће се овако нешто десити. Покушао сам подићи екипу и објаснити играчима да је и ова фаза такмичења врло важна, али јуче су се заиста сви јако потрошили. Постигли смо на крају резултат који ме лично не задовољава, али то је фудбал – рекао је селектор репрезентације Срба у Хрватској Никола Никица Гагулић након последњих одиграних утакмица на овом првенству.

Фото: Спортско рекреативно друштво Срба у Хрватској

Фурланци победници

Првенство се ове године играло на граничном подручју Немачке и Данске, а на њему је учествовало 20 екипа. Шампиони овогодишњег издања Европеаде су Фурланци из североисточне Италије који говоре фурланским, ретроманским језиком. Они су у финалној утакмици са 2:0 победили Окитанце из Окитаније, јужне Француске, аутохтону романску етичку групу која говори окитанским језиком.

Фурланци су тек друга репрезентација која је дошла до шампионског пехара. Наиме, у претходна четири одржана првенства победник је била репрезентација јужног Тирола. Међутим, ова репрезентација се ипак враћа са победничким пехаром, али у женској конкуренцији с обзиром да су репрезентативке јужног Тирола са убедљивих 11:1 у финалу савладале репрезентацију северне Фризије, језичке мањине у Немачкој. У женској конкуренцији ово је треће првенство, а на њему се овај пут такмичило девет репрезентација.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар