АКТУЕЛНО:

Заштитом језика и писма очувати идентитет српског народа

У Бањалуци почиње кампања „Караван културе говора“. У сарадњи са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској, под покровитељством Министарства просвјете и културе Српске, кампању спроводи Удружење за унапређење и развој културе јавног говора „Изражајност“.

Удружење за унапређење и развој културе јавног говора „Изражајност“, након спровођења кампање широм Србије, долази и у Бањалуку.

Циљ је да се грађанима, а посебно дјеци и младима укаже на важност правилног изражавања и познавања српског језика.

– Ми смо у Удружењу управо бавимо тиме да подстакнемо дјецу и младе да успоставе добре говорне навике. Наша велика порука данас, а и иначе, јесте да је важно како се усмено изражавамо – истакао је Слободан Роксандић, Удружење за унапређење и развој културе јавног говора „Изражајност“.

У кампањи ће учествовати и српски лингвиста и професор Милорад Телебак и француски хуманитарац Арно Гујон.

– Глобално, ово је једна веома промишљена, занимљива и надам се корисна активност на унапређивању српске говорне али и етничке културе – каже професор Телебак.

– Учећи српски језик заљубио сам се у земљу, у народ, у културу и наравно у сам српски. Сваку ријеч сам научио сам – истакао је Арно Гујон.

Министарка Наталија Тривић истакла је да је изузетно важно да Срби сачувају своју културу и традицију и национални идентитет, што је могуће постићи само ако сачувамо српски језик и ћирилицу.

– Министарство просвјете и културе и Министарство информисања и културе Србије потписали повељу  окултурном простору која управо има за циљ очување културног и националног идентитета – додала је Тривићева.

Осим Бањалуке, кампања „Караван културе говора“ биће организована и у Добоју, Брчком, Требињу, Приједору, Источном Сарајеву и Зворнику.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар