АКТУЕЛНО:

Завичајно удружење Јањана већ осам година на футошкој “Купусијади“

У Футогу је, 01. и 02. новембра 2019. године одржана 20. по реду манифестација под називом “Купусијада“. Ова традиоционална манифестација у част купуса одржана је у организацији Културно-информативног центра “Младост“ – Футог, Мjесне заједнице Футог и Удружења Футошки купус, а под покровитељством Града Новог Сада.

Јубиларну, 20. по реду футошку “Купусијаду“ свечано је отворио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић:

– Поносан сам што Нови Сад може да има и “Егзит“ и “Купусијаду“ и NOMUS и Чварак фест и Стеријино позорје и Змајеве дечије игр. То је град са богатом понудом и свако може у нечему да се пронађе. Купус за нас нема само пољопривредни значај, то је симбол квалитета и успjешности у нашим и европским оквирима, истакао је Вучевић.

Након свечаног отварања, на бини су се смjењивали учесници културно-умjетничког и забавног програма. У овим програмима учествовала су дjеца из футошких школа, вртића, плесних и спортских група, као и велики број фолклорних ансамбла из Новог Сада и околине. Посебан значај међу учесницима имали су гости из Републике Српске – КУД “Јањ“ из места Стојице код Шипова и крајишка пjевачка група “Звуци Виторога“. Програм је завршен концертом Снежане Ђуришић.

Први дан манифестације посвећен је најмлађима и том приликом се традиционално у основним и средњим школама одржала Мини купусијада. Други дан је, поред обавезног културно-умјетничког пограма, био резервисан за такмичења за најтежу главицу и најбоље јело од футошког купуса. Дио манифестације представљао је и 10. Футошки вашар – изложба традиоционалних производа Србије. На дужини од једног километра са обје стране главне улице у Футогу биле су тезге и мјеста за кување јела од купуса. Такмичење је одржано у кувању јела од слатког купуса на којем је учествовало преко 30 екипа. Титулу најбољег у кувању јела од слатког купуса за ову јубиларну годину освојило је Удружење пензионера “Бранко Ћопић“ из Футога, а друго место заузело је Завичајно удружење Јањана, док је трећепласирана била Средња Угоститељска школа “Светозар Милетић“ – смјер кувари из Новог Сада. Најтежу главицу купуса од 10 кг и 150 г у овој години произвео је Бранислав Јенко. Друго мјесто припало је Јовану Ћулуму чији је купус био тежак 9 кг и 170 г, док је трећу по тежини главицу купуса од 7 кг и 500 г произвео Александар Хабор.

Историја “Купусијаде“

Традиција у производњи купуса у Футогу траје већ два и по вијека. Према историјским подацима организована производња и продаја купуса у овој старој вароши на обали Дунава почела је давне 1760. године. Идеја о организовању саме манифестације “Купусијада“ јавила се прије 22 године у редакцији тадашњег “Локал преса“. Идеју је у дјело, а по угледу на Кобасицијаду у Турији и Сланинијаду у Качареву, 2000. године спровео тадашњи директор Културно-информативног центра “Младост“ Футог Бора Зељковић у сарадњи са Пољопривредном школом у Футогу. Они су тада организовали прву футошку “Купусијаду“ и Бачки свињокољ. Потом је Удружење Футошки купус, основано 2008. године, успјело да 2012. године добије Сертификат о Заштити “Футошког купуса“. Према Закону о географском поријеклу, “Футошки купус“ је заштићен ознакама географског поријекла на светском тржишту као један од српских брендова.

Јањани редовни учесници футошке “Купусијаде“

Футог има преко 20 хиљада становника од којих је 70 процената из Босанске Крајине. У Футогу живи велики број Јањана организованих у Завичајно удружење Јањана које већ осам година активно учествује на “Купусијади“. Ове године су једино завичајно удружење које је учествовало на наведеној манифестацији и том приликом су освојили друго мјесто у кувању слатког купуса. На свом штанду угостили су велики број Јањана и њихових пријатеља. Штанд је посјетио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и том приликом му је предсједник Завичајног удружења Јањана Зоран Црепуља поклонио јањске чарапе, зепе и јањску торбу. Такође, штанд је посјетио и гост из Шипова предсједник Скупштине Општине Шипово Милан Плавшић, као и гости из Београда и Брчког. Из Јања су допутовале жене из Удружења “Јањски кајмак“ које су представиле јањске брендове: сир и кајмак. Након наступа на централној бини, штанду Јањана придружили су се представници КУД “Јањ“  Стојице који су у јањској ношњи уљепшали и увеличали читав амбијент.

 

                                                                                                          Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

 

 

Нема коментара

Напишите коментар