Завичајно удружење “Крушево Брдо“ обележило Младу недељу и Видовдан у Крушеву Брду

Завичајно удружење “Крушево Брдо“ је и ове године у Крушеву Брду окупило земљаке и госте, чуваре и поштоваоце традиције свога краја. Дана 13.06. обележена је слава Млада недеља познатија као Масла, 27.06. дочекан је Видовдан, а 28.06.2021. године обележен је Видовдан, црквена слава Храма Светог Цара Лазара. Иако су многи давно отишли са својих огњишта, оно никад неће бити заборављено на шта указује чињеница да се слава на овај начин традиционално обележава од 2010. године.

Сеоски збор Млада недеља у Крушеву Брду обележена је на Зборишту изнад села, молитвом по православим обичајима и уз присуство представника локалних заједница општине Котор Варош и општине Жабаљ након чега је дружење настављено уз свечану сопру коју су поставили Завичајно удружење и многобројни домаћини села.

Окупљање земљака наставило се дан уочи Видовдана када су уз свечани пријем традиционално дочекани сви који су дошли у завичај да обележе Видован. Завичајно удружење “Крушево Брдо“ је у сарадњи са Месном заједницом Крушево Брдо и Општином Котор Варош организовало свечани пријем званица, а посебна част им је била да угосте највише званичнике општине Жабаљ на челу са председником општине Урошем Радановићем у пратњи председника Скупштине општине Жабаљ Радована Чолића и покрајинског посланика Нове Доведен. Такође, обележавање црквене славе Видовдан својим присуством су увеличали начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, његов заменик Младен Тривуновић са сарадницима Милорадом Савановићем и Срђаном Ћорићем, као и председник Месне заједнице Крушево Брдо Зоран Тривуновић. Представници ЗУ “Крушево Брдо“ изражавају посебну захвалност општини Жабаљ и општини Котор Варош на пружању подршке селу, удружењу, као и на доласку на догађаје од значаја за Крушево Брдо. Ово је била прва званична посета председника општине Жабаљ Крушеву Брду и мештани и земљаци су их са одушевљењем дочекали и пропратили аплаузом. Представници општине Жабаљ су били пријатно изненађени таквим дочеком, као и тиме колико је њихових суграђана посетило Крушево Брдо, с обзиром да у Жабљу живи 130 породица из Крушева Брда. Такође, председник општине Жабаљ је обећао да ће и у наредном периоду радо бити гост манифестација у Крушевом Брду и да ће се сарадња са Завичајним удружењем наставити.

На Видовдан протојереј Станоја Зељковић уз саслужење јереја Божидара Куртиновића служио је литургију у Храму Светог Цара Лазара након чега је уприличен ручак за све госте уз традиционалну изворну музику виолине и шаргије. Овогодишњи кумови и домаћини црквене славе Видовдан били су Јерко и Миленко Марић. Кумство следеће године припало је Љубоју Милићу.

Завичајно удружење “Крушево Брдо“ у сарадњи са центром за спорт и културу из Котор Вароши организовало је шести традиционални Видовдански ревијални турнир у малом фудбалу. Учесници турнира су били углавном млади фудбалери који су дошли да посете свој завичај. Прво место освојила је екипа “Лизићи“, друго место “Шипраге“, док je треће место припало екипи ЗУ “Крушево Брдо“. Циљ туринира је да окупи млађе генерације како би их мотивисали да се што више укључе у активности удружења и да наставе са чувањем и неговањем традиције краја из којег потичу.

Дружење је настављено до касних сати уз музику и песму музичке групе “Жубор Врбање“.

Председник ЗУ “Крушево Брдо“ Јерко Марић задовољан је манифестацијама које је удружење организовало у завичају и најављује учешће удружења на Сајму завичаја у октобру текуће године, као и Свечану скуштину која је планирана да се одржи 20.11.2021. године.

 

Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар