Приједор: Представљено допуњено издање публикације “Године страдања 1941/42.”

У Музеју Козаре у Приједору вечерас је промовисано друго допуњено издање публикације “Године страдања 1941/42” /НДХ и њени злочини над српским народом у Приједору и околини 1941/42: Прилог проучавању злочина геноцида над српским народом у Поткозарју/ аутора кустоса историчара Ведране Адамовић.

Адамовићева је рекла да је прво издање ове публикације објављено 2018. године, а да је друго издање опширније за педесетак страница и да је у раду на публикацији користила још неке доступне фондове и изворе.

– Намјера ове публикације била је да се кроз приказ власти НДХ и њених злочина у Приједору 1941/42. године укаже на дио тог највећег српског страдања. Тематски се бави истим стварима као и прво издање уз нове чињенице које дају још потпунију слику о дешавањима у Приједору 1941. и 1942. године – изјавила је Адамовићева новинарима.

Она је додала да се књига бави тематски и хронолошки различитим дешавањима: периодом успостављања НДХ, страдањем српског становништва у Илинданском покољу 1941. на више локација и мјеста, Козарском офанзивом 1942, постојањем сабирног логора на Циглани и завршава покољем у Великом Паланчишту и Горњем Јеловцу у октобру 1942. године.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић изјавио је новинарима да је, као и у претходним публикацијама Адамовићеве, и овдје очигледна њена посвећеност истраживачком раду.

– У овој публикацији она доноси још чињеница у вези са страдањем српских цивила на подручју Приједора током 1941/42. године и зато спада у драгоцјене примјерке стручне литературе која има као суштину и сврху проучавање страдања цивила у Другом свјетском рату – рекао је Радоњић.

Он је додао да је у издавању ове публикације значајна подршка републичког Секретаријата за вјере, Архива Републике Српске, Министарства просвјете и културе Српске и града Приједора.

На вечерашњој промоцији учествовали су и рецензенти књиге, историчари Жељко Вујадиновић и директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Давидовић је оцијенио да је ово капитално дјело јер је геноцид над српским народом 1941-1945. године неспоран у многим елементима и начину његовог извршења.

– Ауторка публикације се прихватила великог подухвата да покаже на који начин се све тај геноцид у НДХ извршавао у једној локалној средини – од покоља, одвођења становништва у логоре, убистава дјеце, економског уништавања и уништавања Српске православне цркве. У темељу је требао да нестане цијели један народ – рекао је Давидовић.

Он је додао да је ауторка радила на многим изворима, на сјећањима и користила досадашњу литературу, те направила једно, према мишљењу историчара, врло озбиљно и истраживачки изврсно дјело које треба да буде примјер историчарима како да обрађују овакве теме на локалном нивоу.

– Козара заслужује једно комплетно истраживање које би потврдило ове елементе геноцида који је извршен у том периоду – рекао је Давидовић.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић оцијенио је да је и овај период, као и цијели Други свјетски рат, обиљежило велико страдање српског народа на подручју града.

– Драго ми је што се ауторка одважила да се фокусира на наш град и та страдања и мислим да је ово веома значајно дјело, јер велики број грађана Приједора, посебно оних млађих, не зна шта се дешавало и које су то локације гдје су се дешавали тако тешки злочини и страдање српског народа –  нагласио је Павловић.

Он је додао да се та дешавања не смију заборавити, а да се мјеста страдања морају посјећивати и чувати сјећање на све страдале.

Извор: РТРС/Преузето са: Јадовно

 

Нема коментара

Напишите коментар