АКТУЕЛНО:

Завичајно удружeње Подгрмеч из Житишта организовало 12. манифестацију Православни извори

Православни извори


Завичајно удружeње за његовање традиције и културе крајишких Срба Подгрмеч организовало је традиционалну мaнифестацију Правослани извори која је одржана 2. марта 2019. у сали Дома културе у Житишту. Манифестацију су ове године отворили замјеник предсједника општине Житиште Ђорђе Жужа и свештеник Борислав Ђурић.

Публика је уживала у културно-умјетничком програму, а наступали су поред домаћина Завичајног удружења Подгрмеч, Витомир Вулин, гуслар, иначе предсједник Завичајног удружења Мостови на Дрини из Сремске Митровице, Удружење Сана из Старе Пазове, Изворна група Кордун Инђија, Пјевачка група Дар завичаја Младеново, Крајишка група Принцип и Удружење за његовање традиције Приједор.

Своје утиске са нама је подијелио Витомир Вулин, гуслар и предсједник Завичајног удружења Мостови на Дрини који је одушевљен организацијом Православних извора.

– Све похвале организаторима, током званичног дијела све је ишло по протоколу, послије смо се дружили на вечери у једном мјесном ресторану, гдје је било изразито весело. Волим да учествујем на оваквим манифестацијама, гдје заједно са осталим учесницима доприносимо његовању културе и традиције крајишких Срба – рекао нам је Витомир Вулин и додао да су га у Житишту посебно одушевили момци и дјевојке који су одиграли Гламочко глуво коло.

Како нам је рекао предсједник Удружења Душко Кочалка Завичајно удружење за неговање традиције и културе крајишких Срба Подгрмеч Житиште основано је 2007. године од стране групе ентузијаста поријеклом из тих крајева. Чине га људи који су колонизовани у равни и питоми Банат крајем четрдесетих година прошлог вијека из Босне и Херцеговине, кршевитог и брдовитог Грмеча, махом из општина Сански Мост и Босанска Крупа.

– У рад Удружења укључио се и велики број људи различите старосне доби из неколико мјеста општине Житиште, као и из општина Сечањ и Зрењанин. Удружење традиционално сваке године организује културну манифестацију Православни извори на којој учествују изворне пјевачке групе и културно-умјетничка друштва која његују изворну српску пјесму и обичаје – Рекао нам је Душко Кочалка и додао да Удружење од прошле године организује Дан сећања на њиховог легендарног суграђанина Бојана Кукоља који води поријекло са Грмеча.

Душко Кочалка нас је упознао и са осталим активностима Удружења као што је учествовање у организацији традиционалног Пливања за часни крст на Богојављање на ријеци Бегеј. Као и Штрапаријада која се сваке године почетком прољећа одржава у насељеном мјесту Честерег. Омладинци Удружења учествују на многобројним спортским турнирима како у Србији, тако и у Босни и Херцеговини.

Битно је нагласити да се Удружење бави и хуманитарним радом. Од 2015. године ЗУ Подгрмеч редовно помаже, у оквиру своје хуманитарне акције под називом Деци Грмеча с љубављу, рад школа у општини Оштра Лука (Будимлић Јапра и Марини), као и школама у општини Крупа на Уни (Хашани, Осредак, Бушевић, Доњи и Мали Дубовик), али и српским школама које уче по прогрму Федерације Босне и Херцеговине – општина Босанска Крупа (Велики Радић) и општина Сански Мост (Лушци Паланка).

Удружење и у општини Житиште спроводи исту хуманитарну акцију, али под називом Нечије мало некоме значи много без обзира на националну и вјерску припадност.

– Помоћ смо однијели дјеци у основним школама у Житишту, у Честерегу, у Торку (већинско румунско становништво), у Банатском Двору (већинско мађарско становништво), као и школи из Јанковог Моста која припада општини Зрењанин (већинско румунско становништво) и дјеци предшколске установе Десанка Максимовић Житиште – рекао нам је Душко Кочалка и додао како нису заборавили ни на самохране мајкe, сиромашну дjецу, а у значајној мјери су помогли и лијечење неколицини суграђана.

Помоћ се састојала у дјечјој гардероби, дјечјем прибору, средствима за хигијену, играчкама, слаткишима, школским и спортским реквизитима и новцу.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар