У Београду одржано Завичајно вече у организацији Удружења Граховљана и пријатеља Босанског Грахова

Након успјешне прошлогодишње завичајне вечери када је обновљено,  Удружење Граховљана и пријатеља Босанског  Грахова поново је окупило земљаке 2. марта у ресторану “Језеро” на Ади Циганлији  у  Београду.  Ове  године  интересовање је било веће што потврђује  чињеница да  се тражила  столица више у сали међу 600 гостију.

Програм дружења отворило је Српско културно- умјетничко друштво “Гаврило Принцип” из Грахова, а гостима се затим обратио домаћин вечери предсjедник Удружења Бранкo Триван који  је упознао окупљене земљаке са радом и активностима обновљеног Удружења  Граховљана и пријатеља Босанског Грахова .

“Част ми је што могу да вас поздравим у оволиком броју и да вам се захвалим што сте дошли да својим присуством увеличате ово завичајно вече. На самом почетку искористићу прилику да вас информишем о раду Удружења у претходној 2018. години. У марту прошле године успјешно смо организовали завичајно вече. У априлу смо реализовали акцију за помоћ дјечаку Драгану Владушићу из села Тишковац. Затим смо отворили заједничку канцеларију са нашим братским Удружењем Огњена Марија Ливањска и Удружењем  Дрварчана на Новом Београду.  Љетос смо у нашем Грахову одржали  малу школу српског језика у оквиру пројекта који је подржало Министарство спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Поклонили смо дјеци Грахова књиге, пројектор и додатну опрему за школску библиотеку”, навео је Триван додајући такође да су уз помоћ сликара из Грахова Перице Ивановића,  организовали изложбу слика у порушеном Дому културе “Гаврило Принцип”.

“Даровали смо Српском културно умјетничком друштву “Гаврило Принцип” музичке инструменте и крајишке ношње у којима вечерас наступају, на шта смо посебно поносни. Ту је и акција куповине божићних пакетића за најмлађе становнике Грахова”, подсјетио је Триван нагласивши да све  што је урађено не би било могуће да није људи великог срца који су се одазвали на све акције, а којима су на скупу уручене захвалнице.

“Поготово ту су људи из Извршног и Надзорног одбора Удружења,  свима сам им захвалан на тимском раду. Наш циљ је да помогнемо завичају и једни другима гдје год живјели и зато је важно да долазимо на састанке и дружења ”, поручио је Триван.

Новости из Грахова пренјео је в. д. начелник  општине  Босанско Грахово Никола Чеко истичући да уз мало труда свих нас ,  велики  туристички  потенцијали, који се слабо користе, могу промјенити слику о Грахову.

“ Ове године у Грахову    у  развојни буџет  урачунатa je  и  обнова  дјечијег  вртића . Треба  нам врло мало да кренемо  напријед.  Хајде  да  улажемо  у  Грахово”, рекао је Чеко.

Према ријечима бившег начелника општине, а данас посланика у Дому народа у Сарајеву Душка Радуна, ситуација у Грахову доста се поправила у последње три године.

„Удружење  Граховљана из Београда  помогло је  развој  Српског  културно- умјетничког  друштва „Гаврило принцип“ куповином  ношњи  и инструмената . Ови људи воле  Грахово и улажу огромну енергију  да  побољшају  живот  у родном крају”, подвукао је Радун.

Скупу је присуствовао и предсједник  Одбора за дијаспору и Срба  у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, који је  рекао за „Српско Коло“  да је Удружење Граховљана и пријатеља Босанског Грахова једно од активнијих завичајних удружења у Србији.

„ Удружење је реализовало више  културних, хуманитарних и других активности као што су додјела пакетића дјеци Босанског Грахова, додјела ношњи Српском културно-умјетничком друштву „Гаврило Принцип“ и др. Веома је  позитивно што Удружење има озбиљно  руководство које  жели да помогне родном крају кроз  разне акције, као и да допринесе чувању традиција и обичаја српског народа са подручја Босанског Грахова“, нагласио је Линта.

Захвалницу  за  допринос  раду  Удружења  међу  бројним  Граховљанима, примио је и Борислав Јовић који је дошао у Београд  само због завичајног  скупа Граховљана, чак из америчке државе  Wisconsin, гдје живи последњих 22 године.

“У Грахову сам одрастао и живјео до своје 16. године. Иако сам већи  дио живота  провео у Америци, родни крај ми је остао у срцу.  Кад год имам времена  дођем да обиђем фамилију,  пријатеље и родни крај. Тако је било и овај пут. Завичајно вече права је  прилика доћи и срести фамилију, школске другове које нисам видјео 28 година”, испричао је Јовић за „Српско коло“ уз све похвале за организацију дружења.

“У Америку носим сјајне утиске са овог догађаја и потрудићу се да земљацима који су тамо пренесем бар дио атмосфере уз  поруку да нам се придруже, а сигуран сам да следеће године нећу  бити  једини  гост из  Америке”,  рекао је  Јовић  уз напомену  да  ће  активности  Удружења наставити  да  подржава  и  помаже и  убудуће,  колико  буде  могао.

Дружењу  су  присуствовали  бројни  истакнути  гости, међу њима и министар у Влади Србије за заштиту животне средине Горан Триван, генерални секретар у Министарству спољних послова Републике Србије  Вељко Одаловић, покрајински секретар Владимир Галић , новоизабрани начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић, парохијски свештеник у Босанском Грахову отац Савко Плавшић, парохијски свештеник у Ливну отац Предраг Црепуља, предсједници  пријатељских Удружења, Огњена Марија Ливањска-  Никола Петровић, Удружења Дрварчана- Стеван Бањац, Удружења Срба из Босанске Крајине у Федерацији БиХ-  Драган Дивијак, Удружења Бирач Дрина-  Драго Ашћерић, и бројни други.

У остатку програма Завичајне вечери Граховљана  представили су се и познати Граховљак Миле Принцип са дијелом  из  своје монодраме,  Душан  Јокић  станд- уп  комичар, а са правом Крајишком  пјесмом  Граховаљане  је  одушевио Дивномир  Кукобат.

На крају вечери извучени су и добитници томболе, гдје је међу 16 вриједних награда, прва симболично била викенд у Грахову за двије особе.

За  добро  расположење  током  вечери  био је задужен „No comment“  бенд и Марко  Козомора.

Новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар