АКТУЕЛНО:

Завршен традиционални Видовдански сабор у Боботи

У Боботи је од 21. до 23. јуна одржан традиционални Видовдански сабор и то 38. по реду. Као и сваки пут, програм сабора био је богат и разноврстан.

Видовдански сабор једна је од најдуговечнијих манифестација на простору западног Срема и у њу су укључени сви мештани и сва друштва која делују у Боботи. Већ по традицији отварају је песници, а затварају наступи фолклорних друштава. Сабор заједнички организују КУД Ђоко Патковић и боботски пододбор СКД Просвјета.

– Сабор је отворен у петак 21. јуна пригодним рециталом уз песму након кога је одржано традиционално песничко вече. Сутрадан, у суботу, отворена је Ликовна колонија, а радови сликара изложени су задњег дана манифестације у недељу. У суботу је одржана и дечија представа коју су припремили ученици наше школе и њихови наставници. Из Ковачевца у Србији дошли су нам и гости који су код нас боравили два дана – испричала нам је у кратким цртама председница КУД-а „Ђоко Патковић“ из Боботе Ђурђица Недић.

Трећег дана програм сабора је најразноврснији, а отварају га ловци на свом стрелишту такмичењем у гађању глинених голубова. Поред учешћа на овој манифестацији, Боботски ловци имају и много озбиљније и важније активности.

– Гађање глинених голубова у дисциплини трап је нешто што већ традиционално одржавамо у оквиру Видовданског сабора. Овом приликом окупили су се такмичари из пет Ловачких друштава и то је увек прилика да покажемо своје ловачко умеће и прецизност у гађању. Поред овога, имамо још бројне активности као што су бављење ловом, ловачком кинологијом, стрељаштвом, вођењем бриге о дивљачи и њеној исхрани током зимског периода – прича председник Ловачког друштва „Соко“ из Боботе Бранко Нићивојевић.

Ово ловачко друштво управља ловиштем од 3,5 хиљада хектара на ком има доста ситне дивљачи као што су фазани, патке и зечеви, али имају и високе дивљачи односно срна.

– Тренутно је сезона лова на срнећу дивљач, касније почиње лов на препелица, а онда на патке и почетком октобра на фазана. Организујемо и два традиционална лова на зеца на којима се увек окупи већи број ловаца и држење буде заиста занимљиво и лепо – каже Нићивојевић.

Трећег дана Сабора у Боботи одржано је и такмичење добровољних ватрогасних друштава на којима су учествовали најмлађи ватрогасци из околних места. Шахисти су одмерили снаге на шаховским таблама, а демонстрирана је и припрема традиционалних народних јела и приказ печења ракије. Одржана је и изложба народних рукотворина и производа, а Сабор је затворен у недељу увече наступом фолклорних друштава.

Преузето са: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар