АКТУЕЛНО:

Отворен Српски културни центар у Мађарској

,,Увек када се отвори културни центар, у галаксији културе појави се једна нова звезда“, казао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић на отварању Српског културног центра „Коло“ у Морахалому, у Мађарској, изграђеног у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске.

Министар је указао на то да су односи између Србије и Мађарске на изузетно високом нивоу и да се из дана у дан побољшавају. Он је подсетио да је планиран на бази исте прекограничне сарадње и мађарски културни центар на Палићу.

„Када се народи чују и разумеју кроз културу, то значи да повећавају поверење. Тако повећавају и блискост, а то је пут до трајног и чврстог пријатељства“, нагласио је Вукосављевић.

Министар је навео да само културна струјања која граде заједнички мозаик, уз чување националних обележја и традиције сваког појединачног народа, чине да европска култура заблиста.

„Ако се суседи који су вековима живели заједно спајају, прожимају и пружају руке једни другима у области културе, кроз дубоко разумевање темељних културних образаца и уважавање онога што су генерације успеле да изнедре из себе као најбоље, тада ће народи једни према другима гајити велико пријатељство“, истакао је Вукосављевић.

Уз уверење да је пред Србијом и Мађарском изузетно богата будућност на плану како културном, тако политичком и економском, министар Вукосављевић је закључио да је обавеза ове генерације да идеју сарадње претаче у стварност.

„Мађарска и Србија се разумеју и могу руку под руку да ходају као пријатељи и сарадници, и као народи који се међусобно поштују. Очекујем да ће култура као снажни амалгам заједнички историјски ход Србије и Мађарске подржати и оснажити“, рекао је министар.

Oтварању „Кола“ присуствовали су генерални секретар и изасланик председника Републике Србије Александра Вучића Никола Селаковић, министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, министар привреде Горан Кнежевић, европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич, потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, градоначелник Морахалома Золтан Ногради и остали високи званичници Републике Мађарске и Покрајинске Владе Војводине.

Пресецањем врпце, овај културни центар званично је отворен. На свечаности је наступио ансамбл „Коло“.

Извор: Министарство културе и информисања
Преузето са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар