Завршена обнова Мицићевог гроба у години великих јубилеја српске авангарде

У среду 24. фебруара у 12 часова одржана је комеморација на управо обновљеном гробном споменику Љубомира и Анушке Мицић на Новом гробљу у Београду (парцела 66, гробница 512). Симболичним чином постављања крста званично је завршена обнова споменика.

Одбор за обележавање велике годишњице српске авангарде је радио у саставу: Бранислав Скробоња (Мицићев пријатељ, преминуо 2020), Предраг Тодоровић (Институт за књижевност и уметност; председавајући Одбора) и Зоран Стефановић (Пројекат Растко и Удружење драмских писаца Србије).

Како нам је рекао проф. Предраг Тодоровић пола века од Мицићеве смрти покренута је иницијатива да се заштити од пропадања његов гроб који се налази на београдском Новом гробљу.

– Тим поводом обратили смо се разним државним институцијама, као што су Министарство културе и информисања, Град Београд, Секретаријат за културу Града Београда, Градски завод за заштиту споменика, ЈКП „Погребне услуге“, Управа Новог гробља. Могу с радошћу да објавим да је обнова гроба завршена, захваљујући потпори Института за књижевност и уметност, свесрдној и изузетно ефикасној помоћи Оливере Вучковић, директорке Завода за заштиту споменика града Београда и  Драгана Балтовског, директора ЈКП „Погребне услуге“. Ово је један од најлепших поклона који су Анушка и Љубомир могли да добију у години јубилеја!

Ове 2021. године обележавамо један век Зенита и зенитизма, век српског дадаизма, пола века од Мицићеве смрти, 60 година од смрти Анушке Мицић, као и 120 година од њеног и рођења Драгана Алексића.

Предраг Тодоровић завршава рад на монографији Зенитодадаизам у српској књижевности, уз коју ће ићи и репринт четири српске дадаистичке ревије: Да-да-ТанкДадаџезДада-Јок и Зенит-Експрес Дада-Јок 2.

– Тиме се, надамо се, на достојан начин одужујемо свим овим нашим авангардним уметницима, који су уписали име српске авангарде на светској мапи тог непоновљивог, инвентивног и револуционарно-радикалног покрета – званог  авангарда- рекао је Тодоровић.

Детаљан текст Предрага Тодоровића о годишњици: „Велики јубилеји српске авангарде: Покрет који  је променио историју наше културе и уметности за свавремена“

Сећања Бранислава Скробоњена Мицића: „Последње године Љубомира Мицића“ (аудио, 2008, Радио Београд, Аутори емисије Снежана Ристић и Радоња

Нема коментара

Напишите коментар