за Часни крст

Завршено 21. пливање за Часни крст у Земуну

Општина Земун је 19. јануара организовала свечану литургију у Храму Светог оца Николаја, коју је служио патријарх српски Иринеј, а након тога је кренула свечана поворка централним земунским улицама. Ове године свечана поворка била је посвећена жртвама Олује.

На литургији и свечаној поворци, уз присуство великог броја грађана, били су присутни престолонасљедник Александар II Карађорђевић, директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Виктор Гуљевич, предсједник општине Земун Дејан Матић са сарадницима, предсједник Организационог одбора Дамир Ковачевић, замјеник предсједника Одбора за дијапсору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта и др.

Централна манифестација пливања за Богојављенски крст одржана је чак 21. пут уна Земунском кеју, а пливање је посматрао велики број Београђана. Учеснике је прије трке благословио патријарх Иринеј, традиционалним богојављенским поздравом „Бог се јави“. Пливачи у Земуну носили су мајице „Вјерујем у Бога и српство“, док је на платформи с које су скакали писало „Олуја – злочин који траје“.

Пливањем за Часни крст, потопљен у воде Дунава, обиљежен је један од 15 најзначајнијих хришћанских празника, дан када се небо отворило и Бог јавио да је тек крштени Исус његов син. Око 200 пливача, међу којима и двије дјевојке, надметало се за титулу носиоца Богојављенског крста. Побједник је био 21-годишњи Урош Радуловић. Ова манифестација је одржана на преко 50 мјеста, што у Србији, што у Републици Српској.

Земунски историографи билеже да се Богојављенска литија одржавала у 18. вијеку, до почетка Другог свјетског рата. После рата, литија је одржана 1945. и 1946. године. До обнављања ове традиције долази 1998. године, откада се на Богојављење организује вађење Часног крста из Дунава.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар