Кумановска битка једна је од највећих у Балканским ратовима, али меморијални комплекс на брду Зебрњак њој у част, већ деценијама је у недопустиво јадном стању. На његовом урушавању и даље се “ради”. Покушаји српских друштава из Македоније да се комплекс заштити нису довољни. Причу са Зебрњака доноси Наташа Аћимовић.

Једанаестог новембра 1918. склопљено је примирје између сила Антанте и Немачке. После четворогодишњег рата, највећег у дотадашњој историји, потписано је примирје тачно у 11 часова на француској територији, у посебном вагону маршала Фердинанда Фоша. Тада је уговорен прекид ватре, повлачење немачких трупа и споразум о ратној одштети.

Српска војска је у то време, после пробоја Солунског фронта ослобађала територије које су непуних месец дана потом ушле у састав новостворене Краљевине СХС.

Првог дана децембра створена је будућа Југославија. Дан примирја у Србији постао је државни празник тек пре десетак година…

О празнику, његовом значају и симболици говори историчарка, професорка Филозофског факултета у Београду Мира Радојевић.

У последњем извештају Европске комисије о процесу приступања, уз критику, стигла је и по нека похвала. Напредак се односи на правосуђе и делимично на борбу против корупције и слободу изражавања.

Критике су упућене на рачун неусклађене спољне политике са ставовима ЕУ. У косовском питању захтевају се посвећеност, озбиљнији напори, компромиси, који воде нормализацији односа са Приштином.

Поруке из Брисела анализира дипломата Зоран Миливојевић.

У јеку смо сезоне грипа, респираторних инфекција и сличних здравствених проблема. У Магазину и о томе шта нас ове јесени најчешће напада, какви су симптоми вируса и прехлада и шта саветују лекари из примарне здравствене заштите.

 Уредник и водитељ: Ана Томашевић

Преузето са: СПОНА