Неправда над сарајевским Србима – инспирација за филм

Српски режисер и продуцент Борис Малагурски изјавио је данас у Источном Сарајеву да снимањем документарног филма „Република Српска – борба за слободу“, свјетској јавности жели да представи велику причу о стварним дешавањима у Сарајеву у протеклом рату и посљедицама тих дешавања које се одражавају и данас, истичући да га за рад на овом пројекту инспирише неправда нанесена сарајевским Србима којих данас у том граду више нема или их је веома мало.

„Филм се не зове случајно `Република Српска – борба за слободу` и то, на неки начин, није само прича о стварању Републике Српске, иако је то централна тема. Борба за слободу је константна, она траје и данас у миру. То је нешто у чему и ја желим да учествујем. Српском народу кроз векове слобода је у генима, а да бисмо је имали, морамо да се боримо“, рекао је Малагурски на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је изјавио да му је драго да сваки пут када дође у Источно Сарајево и у ове крајеве, види напредак и људе који су поносни на своју прошлост, а инспирисани за будућност. Тај дух, каже, волио би да се прошири на све крајеве и да Срби, свјесни своје прошлости, закораче у будућност.

Малагурски сматра да би овај документарни филм требало да помјери неке границе свијести, како домаће, тако свјетске и јавности у окружењу, о томе шта се на овим просторима заиста дешавало, те да посебно због млађих генерација жели да исприча причу на модеран и пријемчив начин.

„Охрабрујуће је да на пројекцијама видим много младих људи за које углавном кажемо да их ништа не занима. Ја бих волио да то променим и да кажемо да је прошлост важна зато што дефинише ко смо, а да је политика важна зато што нам одређује куда ћемо ићи. То су по мени неке основне тезе које увек желим да пренесем кроз свој рад, да објасним људима зашто је важно да будемо образовани и информисани јер без знања, које је моћ, други о њима одлучују“, поручио је Малагурски.

Он каже да рад на истраживачком дијелу, те изради сценарија, почиње веома брзо, како би снимање било окончано током наредне године.

„Моја идеја је и од раније била да снимим овај филм, али никада нисам имао прилику да конкретизујем на шта бих се фокусирао. Када сам чуо заиста тешке приче многих сарајевских Срба који су насилно протерани, остали без својих домова и који више не могу да се врате на стари живот, желио сам да то буде фокус овог филма“, рекао је Малагурски.

Он је посебно истакао да у Републици Српској постоји, како институционални, тако и слух на нижим нивоима власти, за важност оваквих пројеката, што омогућава њихову реализацију.

Говорећи о свом ангажману, Малагурски је рекао да тренутно ради на документарном филму о историји српског народа у Црној Гори „Црна Гора, подијељена земља“, додајући да их је већ првог дана снимања похапсила, како је рекао, полиција Мила Ђукановића, те да су пуштени након четири часа испитивања.

„У Црној Гори смо снимили последњи интервју са митрополитом Амфилохијем и прва смо телевизијска екипа из Србије која је успела да, после 20 година, сними маузолеј на Ловћену. Верујем да ћемо померити границе и у Републици Српској, да ће ово бити филм, не само за актуелне, већи и за будуће генерације и да ће забиљежити један историјски тренутак који не сме да падне у заборав“, истакао је Малагурски.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић истакао је да ће град и локалне заједнице у његовом саставу, као и из цијеле Републике Српске, учествовати у реализацији овог пројекта, те да ће значајан дио филма бити посвећен улози сарајевских Срба у стварању Републике Српске и херојској борби бораца који су сачували српске територије током одбрамбено-отаџбинског рата.

„Посебан интерес сарајевских, а и Срба уопште у Републици Српској, јесте да кроз овај филм докажемо да нисмо агресори, да нисмо неки дошљаци јер нас је у пријератном Сарајеву било 200.000, те да смо бранили своје породице и домове. Из тог разлога смо створили Републику Српску“, истакао је Лучић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изразио је посебно задовољство што ће дати допринос за оно за шта су Илиџанци и сарајевски Срби дали животе и дијелове територије које су јуначки одбранили за стварање Републике Српске.

„Ово је прилика да једном заувијек чињенично покажемо како је дошло до стварања Републике Српске, које су то одлуке донесене, ко су одговорни људи и визионари који су препознали и на који начин су заштитили српски народ у БиХ“, рекао је Божовић.

Он је обећао да ће се општина Источна Илиџа укључити у овај пројекат у пуном капацитету и са актерима ратних дешавања дати пуни допринос његовој реализацији.

„Послије објављивања овог филма, ништа више неће бити исто“, закључио је Божовић.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар