„Жеднички вишебој“ чува спортску традицију нашег народа

Како су некада, у горштачким крајевима изгледала спортска надметања, колико је за њих требало снаге, а колико домишљатости и ове године показао је „Жеднички вишебој“.

На теренима ФК „Препород“ у Новом Жеднику снаге је одмерило десет екипа са 150 такмичара, који су се надметали у надвлачењу конопца, обарању руке, пењању уз стожину…

Екипни победник четвртог „Жедничког вишебоја“ је екипа „Горски вуци“ из Уба. Одмах иза њих били су „Крајишници“ из Банатског великог села, а на трећем месту „Сељачине“ из Новог Жедника.

У вучењу куке најбољи је био Божидар Радовановић из екипе „Горски вуци“, у скоку у даљ из места Милан Марковић из екипе „Сељачине“, а у претезању штапа Милан Мићић из екипе „Рудар таг Угљевик“. У дисциплини ходање по брвну бриљирао је Јован Лисица из екипе „Крајишници“, у обарању руке Младен Жуљевић уз екипе „Југовићи“, а у скоку у вис Милош Јовановиц из тима „Горски вуци“. Уз стожину најбрже се попео Јован Ступар из екипе „Кајишници“, камен са рамена најдаље је хитнуо Стефан Јовановић из тима „Горски вуци“, док је у надвлачењу конопца најјача била екипа „Рудар таг Угљевик“.

Динамичне борбе гледало је око 800 посетилаца свих генерација.

– Жеља нам је да од заборава отргнемо старе вештине, да јачамо тимски дух. Вишебој је прилика и да промовишемо наше село и дивне људе који ту живе. Нови Жедник је мало место у ком нема много манифестација и ово је добра прилика да се сви окупимо на једном месту, дружимо и забављамо – каже Милан Марковић, у име организатора Удружења „Ђенерал Хаџићево“.

„Жеднички вишебој“ отворио је градоначелник Стеван Бакић истичући значај ове манифестације и за неговање спортског духа и за очување традиције.

– Била је то прилика да учесници покажу своје вештине и снагу, да се у спортским оквирима надмећу, али је, пре свега била прилика за породично окупљање и дружење. И све што су наши преци радили некада, радимо и ми данас, са идејом и да се окупљамо, чувајући и негујући све оно што нас је вековима повезивало – поручио је Бакић, а затим се обратио домаћинима. – У Новом Жеднику сам приметио огромну енергију и тимски рад великог броја младих људи, не само на овом догађају, и то би свакако требало и даље да чувате и негујете.

Извор: subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар