Изабран је нови предсједник Боћарског Савеза Србије

Некадашњи предсједник Женског боћарског клуба НБГД Небојша Цолић изабран је за новог предсједника Боћарског савеза Србије. За заамјеника је изабран Синиша Матић из Сомбора.
У Управном одбору су још Слободан Веселиновић, Невена Радовић, Милан Милеуснић, Јовица Дрљача, Немања Петровић.

Цолић је Боћарским клубом НБГД стигао до завидних резултата. Претходне године били су трећа у Европи.

– Побиједили смо и Словенију и Италију. Италијанке нису хтјеле да остану на додјели награда јер су се толико изнервирале што су изгубиле од Србије.

Велика је то била побједа. Боћање у србији није популаран спорт. Донедавно нису имали ни наткривене терене, па се тренирало само у топлим мјесецима. Утакмице и тренинзи би зависили од временских прилика.

– Француска има стотињак хиљада регистрованих играча, Италија 30.000, Хрватска 3.000, а Србија око двесто. Са тако малим ресурсима смо успјели да будемо трећи у Купу европских шампиона, а Милица Колунџија и Дејан Ковачевић су освојили златну медаљу на Свјетском првенству прошле године. Једни смо од оснивача Регионалне боћарске лиге, а Немања Петровић је наш глави замајац који успјева највише спонзора да обезбиједи.

Резултати се могу похвалити задње три године, али претходио им је велики рад. Старији су утабали стазе овим млађима, чувајући ову игру. Сналазили су се како год су знали, не губећи наду да ће боћање добити заслужено мјесто.

Сада су као појачање на Нови Београд довели два Турчина и једну Словенку.

С обзиром да БК Нови Београд и НБГД савим лијепо функционишу, доносе резултате, питали смо Цолића шта га је онда мотивисало да прихвати позицију предсједника Боћарског савеза Србоје.

– У Боћарски савез Србије смо ушли да покушамо да дио средстава које смо добилаји као клуб, обезбиједимо и за Савез како би мотивисали младе људе да се баве боћањем. Тешко је мотивисати младе људе да се баве спортом, да батале телефоне и компујутере, поготово када су у питању не толико популарни спортови.

– Имамо одличну сарадњу са предсједником општине Нови Београд Бојаном Бованом, и често нам спонзоришу турнире и дају подршку. Уз његову помоћ успоставићемо сарадњу са школама на Новом Београду како би преко званичних институција дошли до младих људи и дјеце. Недостаје нам да годшиње 20, до 30 дјеце уђе у свијет боћања како би се кроз неколико година пзбиљан број такмичара.

Поред играча у дефициту су и са тренерима и судијама, па и на том пољу треба радити.

– Радићемо на томе да подржимо младе играче који желе да постану тренери или судије, да им финансирамо школу, семинаре. Повећали смо и судијску надокнаду у Савезу како бисмо их мотивисали и са те финансијске стране. Мало нас је и опстаћемо једино сложни и помажући једни друге, ово је заједничка борба за опстанак.

Иако београдске екипе постижу велике резултате, многи играчи из овог клуба су потекли из клубова са простора Војводине. И бројни таленти се крију баш на тим просторима.

– Имамо доста екипа по Војводини и њима је потребна помоћ. Клубови су у много тешким позицијама, по пропозицијама постоји тачан број играча који клуб мора да има како би се такмичио у Лиги. Немају ресурса да доведу играча и чести су случајеви да се угаси клуб, па се онда након извjесног времена формира нови. Покушаћемо да им за почетак помогнемо да котизације и судске трошкове сноси Савез. Па, ако успијемо да нађемо спонзоре да им покријемо трошкове за дио горива за путовања на гостовања. Моја идеја је да сваки клуб који има бар једног младог играча испод 25 година и који игра да му Савез даје одређену надокнаду, а и самом клубу за њега.

Надам се да ћемо на тај начин мотивисати клубове да проналазе млађе играче, а младе да играју.

Седамдесет посто боћара је поријеклом са простора Републике Српске Крајине. И ту љубав су донијели са собом, или пренијели на млађе потомке. Зато највише клубова има у Војводини Нови Сад, Сомбор, Рума, Шид) јер су се ту највише населили. Сада је у оснивању и боћарски клуб у Лесковцу.

У сарадњи са ГО Нови Београд организовали су и турнир за особе са инвалидитетом.

– Дивно је сарађивати са њима јер имају амбицију да тренирају, да се такмиче поред свих тешкоћа на које наилазе.

Цолић се нада да ће ново руководство успјети да нађе још спонзора, радиће и на новим апликацијама на којима би се пратила такмичења, како би биле доступније информације и брже се долазило до њих. Надају се и подршци медија како би се боћање што више промовисало и омасовило. Поготово што постоји могућност и добијања стипендија освајачима медаља на међународним такмичењима.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар