АКТУЕЛНО:

ЗЕМАН: Моја порука поносном српском народу је да не подлеже застрашивању

Председник Чешке Милош Земан, након посете председника Србије Александра Вучића, каже да се Србији због НАТО бомбардовања извинио лично, али и као председник државе и додаје да је то бомбардовање било незаконито.

Када је реч о инсистирању Србије на заштити њених државних и националних интереса у решавању косовског проблема, Земан у интервјуу за Танјуг наводи да је његов савет председнику Вучићу био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима.

Препоручио му је, каже, да Србија и у преговорима са ЕУ око придруживања наступа самопоуздано, а не са сервилношћу.

„Моје извињење Србији је извињење председника Републике за бомбардовање које се одиграло без сагласности Савета безбедности УН, па у том смислу је и било незаконито“, рекао је Земан одговарајући на питање да ли је његово извињењеи било лично, како га је оценио чешки министар спољних послова, те да ли је то извињење и потврда да је НАТО бомбардовање 1999. било незаконито.

На питање како је то извињење прошло у политичким круговима у Чешкој, Земан каже да је и то већим делом примљено са симпатијама, док код опозиционих странака није прошло најбоље.

„Рекао сам да је то било извињење у моје име, пошто сам тада ја био председник републике и дао сам сагласност за бомбардовање“, каже Земан и напомиње да је, ипак, задатак опозиције да критикује и председника државе и парламента.

Председник Чешке, који је раније изјавио да је била грешка то што је Чешка признала независност Косова и да ће тражити да се размотри могућност повлачења признања, на питање да ли и даље мисли и верује ли да је компромис могућ, каже да је тада косовска администрација била предвођена председником (Хашимом Тачијем) оптуженим за злочине, који се мора суочити са оптужицом у Хагу.

Додаје, да не верује ниједном председнику који је оптужен за такве злочине.

„Иако би требало да дође до дијалога између представника две стране, свакако на челу не би требало да стоји човек попут Хашима Тачија“, додао је Земан.

На питање да ли сматра да Србија заслужује веће разумевање Запада за инсистирање на својим државним и националним интересима и да ли је имао можда неки савет за председника Вучића, каже да је његов савет био да не подлеже било каквим притисцима, са било које стране, као и да настоји да одржи добре односе са свим значајним партнерима.

На констатацију Танјуга да је ЕУ у расправи о Западном Балкану показала извесну дозу самокритичности када је реч о ангажману и мотивисању земаља Западног Балкана за пријем у ЕУ и питање да ли он очекује неке конкретне промене по том питању и где их види, каже да га је председник Вучић обавестио да се воде разговори о приступању Србије ЕУ и да су већ и затворена одређена преговарачка поглавља.

„Ја бих само препоручио да Србија у тим преговорима наступа самопоуздано, а не са сервилношћу. Осим тога, ЕУ има одређених приговора везано и за Пољску или Мађарску, али ми нисмо колонија и треба да наступамо самопоуздано“, поручио је председник Чешке.

Када је реч о спољној политици Србије и њеним успесима током пандемије коронавируса, Земан је рекао да су „неки заговарачи хладног рата имали којекакве приговоре и критике по питању вакцинисања и по питању руске и других вакцина, али да вакцине не познају идеологију.

„И то што је Србија набавила ове вакцине, омогућило јој је да убрза процес вакцинисања и када се погледају европске земље она је у врху по брзини вакцинације“, рекао је.

По питању области у којима постоји највећи потенцијал за унапређење сарадње две земље и да ли убрзани економски напредак Србије отвара врата за нове чешке инвестиције у Србији, каже да Чешка има бројне инвестиционе пројекте у вези са Србијом. Уверен је да ће тај процес бити настављен.

„Убеђен сам да није довољно само да се изговарају топле речи у вези са економском сарадњом, већ да она треба на неки начин да се усидри“, навео је Земан.

Додаје да је веома задовољан развојем економских односа Србије и Чешке када је реч о трговинској размени и инвестиционим пројектима.

Када је Земан 2019. био у посети Србији, потписана су два споразума о сарадњи, у области одбране и у области иновација, вештачке интелигенције и роботике. Каже да се сарадња у тим секторима успешно одвија.

Подсећа да је до 2019. године, пре ковид кризе, спољнотрговинска размена две земље била утростручена, у периоду од неколико година и истиче да је то одличан резултат, али и да нема разлога сумњати да та сарадња не би могла и даље да напредује.

За крај Земан је поручио, како је рекао, поносном српском народу да никада не подлегне застрашивању, са било које стране, као и да се увек понаша поносно.

„Желео бих да се српском народу захвалим за подршку коју су нам пружили 1938. године (после потписивања Минхенског споразума којим су Велика Британија и Француска да би умириле Хитлерове апетите и ратне намере, уступиле Немачкој део савезничке Чехословачке, тзв. Судетску област насељену већином Немцима) и подршку 1968. године (када је дошло до совјетске инвазије на Чехословачку због „Прашког пролећа“ – периода политичке либерализације у Чехословачкој). Чак 70.000 Срба је 1938. године било спремно да се бори за Чехословачку“, навео је Земан.

 

Извор Спутњик, 20. мај 2021.

Земанова изјава у Чешкој примљена са симпатијама

Чешки премијер Андреј Бабиш изјавио да се председник Чешке извинио српском народу за бомбардовање СРЈ у своје лично име, као грађанин Милош Земан.

„Сигурно то није био за њега лак тренутак, извинио се као грађанин Милош Земан. Разумем да то одлучивање за њега није било лако“, казао је премијер Бабиш у Лиси над Лабом.

Чешки премијер изјавио је да је јуче, на изненадном састанку са председником Земаном, разговарао о дводневној посети председника Србије Александра Вучића Прагу и о вакцинацији против COVID-19.

Претходна Земанова иницијатива 2019. године када је током посете Београду казао да ће покренути повлачење чешког признања Косова, иако је унапред био јасан негативан став чешке владе, која по чешком Уставу једина креира и одговорна је за спољну политику док ту председник нема овлашћења, изазвала је у Чешкој контроверзе, између осталог и зато што је Србији само дао лажне наде.

За разлику од повлачења признања Косова, Земаново извињење за бомбардовање у Чешкој примљено је махом са симпатијама као лично признање кривице што као премијер није имао храбрости да каже не бомбардовању СР Југославије, посебно што је могао тада да рачуна на подршку опозиционе деснице и њеног лидера Вацлава Клауса и чешке јавности, чија већина је тада била против бомбардовања.

„Срби су народ који је прошао кроз веома тежак период и рекао бих да је свака подршка у реду. Некаква интервенција светске заједнице у то време је била нужна. Имам симпатије за Србе зато што су остали без дела територије на којој се одигравао велики део историје Србије“, казао је о извињењу председник Одбора за спољну политику доњег дома парламента социјалдемократа Онџеј Весели.

Земаново извињење чешки званичници виде и као гест који може да допринесе добрим односима Чешке и Србије а улогу председника Земана у тим односима похвалио је и шеф чешке дипломатије Јакуб Кулханек, упозоривши иначе, као и данас Бабиш, да је то извињење у лично име, а да је прошлост на Западном Балкану тако компликована да се треба извињавати не за једну него за десетине неправди.

Сами Чеси, али и партнери Чешке у Европској унији навикли су на понекад контроверзне изјаве или иницијативе председника Земана и одређују се према њима у складу са тим да ли их је размотрио и добио сагласност Чешке владе, која је надлежна и одговорна за спољну политика.

Реаговала Ана Брнабић

Земанова изјава такође је изазвала доста реакција у Србији, а на неке од њих је реаговала и премијерка Ана Брнабић.

Она је рекла да је несхватљива огорченост људи који коментаришу да се председник Чешке извинио погрешној особи, односно председнику Александру Вучићу.

„То показује такву претенциозност, односно огорченост људи који дају себи за право да коментраишу нечије извињење које је толико важно за Србију и историјски чин, али то говори највише о њима“, казала је Ана Брнабић.

Наглашава да се она не би усудила да својим пријатељима, када се неко некоме извини, каже да није требало тој особи да се извине. „То је лична одлука једне особе, али они у својој претенциозности очигледно мисле да је у реду да коментаришу гест председника једне државе која је нама пријатељски наклоњена. Изненадила сам се да могу да иду тако далеко“, каже премијерка.

Сматра да је чешки председник упутио извињење Србији преко праве особе и додаје да би то рекла када би била толико претенциозна да се меша у личне одлуке председника Чешке.

 

Извор Бета/Танјуг/Б92, 20. мај 2021.

standard.rs
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар