Злочин у Мискиновој – диверзија Изетбеговића приписана српској страни

Злочин у сарајевској улици Васе Мискина, почињен на данашњи дан прије 32 године, била је диверзија Алије Изетбеговића и његове номенклатуре у МУП-у, тврди бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач.

Каже да је без доказа приписан српској страни, а тога су били свјесни и европски посматрачи. И није био једини.

Страшан злочин над цивилима који су чекали у реду за хљеб у сарајевској улици Васе Мискина био је организовани злочин почињен подметањем експлозивних направа за шта су одговорни Алија Изетбеговић и његова номенклатура, каже Томислав Ковач. Јасно истиче да гранатирања, за које је одмах оптужена српска страна, није било.

– Kо познаје Сарајево, улицу Васе Мискина, на тој тачки ту, није било теоријске шансе да падне било каква граната, могла је пасти на кров неких зграда, али ту није могла да падне ни са једног положаја – истакао је Ковач.

У прилог тези о организованом злочину, Ковач подсјећа да је одмах констатована присутност припадника паралелног МУП-а на мјесту догађаја, на свједочења оних који су уочи експлозије упозорени да не иду у ту улицу, припремљене новинарске екипе у бочној, али и фиксну камеру која је снимала из стана државне безбједности. Као тадашњи шеф полиције на Илиџи о догађају је обавијестио европске посматраче.

– Одговорили су ми да све разумију и да им је све логично и тачно и да су они још провјерили преко припадника УНПРОФОР-а, али каже овако, политика наших влада није та да буде, да таква истина буде – додаје Ковач.

Ни хашка суђења нису могла потврдити да је било гранатирања, али како се кривица није могла приписати Србима, даља истрага није се ни водила.

– То је био један у низу злочина сличне врсте гдје су специјалне снаге од повјерења Алије Изетбеговића у Сарајеву чиниле масакр над недужним становницима града Сарајева, без разлике на њихову националну припадност, то им је било потребно да се покаже да је ЈНА агресорска, да су се они од некога бранили, а војска је напуштала простор БиХ – напомиње генерал Војске Републике Српске у пензији Винко Пандуревић.

Одмах након овог догађаја уведене су дугогодишње санкције Савезној Републици Југославији, а матрица се наставила.

– Касније су они по истом обрасцу дјеловали па имамо Васе Мискина 1 и 2, па имамо Маркале, па имамо што шта сличног, то су таква варварства, таква непочинства и такве преваре – истиче Пандуревић.

На сцени је било трговање мртвим душама зарад остваривања циљева, кажу наши саговорници и позивају да се покрену процеси и докаже истина. Иако је све прешло на један нови ниво, што потврђује и антисрпска резолуција о Сребреници која, кажу, наставља политику подвала.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар