24 године од ексхумације највеће масовне гробнице у Мркоњић Граду

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас ће бити положени вијенци поводом обиљежавања 24 године од ексхумације највеће масовне гробнице са 181 тијелом звјерски убијених Срба током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске 1995. године.

Секретар Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је Срни да ће вијенце код Спомен-обиљежја масовне гробнице положити представници општине Мркоњић Град, општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Полагање вијенаца предвиђено је у 11.00 часова.

Tоком агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске, у септембру и октобру 1995. године, са својих вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу је пронађена највећа масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је било 10 жена, 71 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумација почели су 1. априла 1996. године.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар