80. годишњица од усташког покоља у српској цркви у Садиловцу на Кордуну

У недjељу 24. јула 2022. године у београдском насељу Бусије биће обиљежено 80. година од покоља мале дјеце у шуми Машвина које се догодило током усташке офанзиве у периоду од 18-21. јула 1942. Тај монструозни злочин назван је Дјечје мртво коло у Машвини.

Одржаће се парастос и комеморација за 582 српске жртве које су усташе 31. јула 1942. године масакрирале у Српској православној цркви Рођења Пресвете Богородице у селу Садиловцу на Кордуну.

У Храму Светих Ћирила и Методија у Бусијама у 10 сати биће служен парастос за жртаве усташког покоља у Машвини и Садиловцу.

У 11 часова у Парохијском дому биће одржана комеморација жртвама усташког покоља

О овим страшним злочинима говориће:

  • Историчар Бојан Арбутина, кустос Музеја геноцида у Београду
  • Миле Боснић, истраживач злочина на Кордуну
  • Мирко Радаковић, потомак жртава и истраживач злочина на Кордуну
  • Дејан Стојаковић, глумац који чита сјећања и свједочења преживјелих

 

Потресне стихове који осликавају монструозне злочине над српским народом са подручја Кордуна “На Кордуну гроб до гроба” изводи чланице групе “Банија”

Водитељ комеморације је Бојана Вучић

Предвиђено је потписивање иницијативе за називе улица у Београду у знак сјећања на недужне српске цивилне жртве:

  1. Улица Дјечјег Машвинског кола
  2. Улица Садиловачких жртава

Иницијатор и покретач обиљежавања 80. годишњице страдања српских цивила на слуњском дијелу Кордуна, као и парастоса и комеморације је Завичајни клуб Кордунаша из Београда, заједно у сарадњи са Удружењем Крајишких Срба Прело из Чикага, затим Удружењем Крајишника из Панчева, Крајишким привредником из Београда и Савезом Срба из региона такође из Београда.

Нема коментара

Напишите коментар